Početna  /  Dodik u Beogradu: Strani okupatori su redizajnirali Dejtonski sporazum
Republika Srpska Srbija Vijesti

Dodik u Beogradu: Strani okupatori su redizajnirali Dejtonski sporazum

“Sastanak je bio odličan. Naši sastanci inače nisu načelni, već veoma konkretni. Iz sastanaka i Srbija i RS imaju koristi”, kazao je na početku svog obraćanja Milorad Dodik, predsjednik RS.

dodik-vucic-bg
FOTO: Tanjug/Tanja Valič

On je istakao da RS gleda i pozdravlja pojačanu snagu Srbije smatrajući da je snaga Srbije ključna za regionalnu stabilnost.

“Snaga Srbije koristi miru i stabilnosti koji smo utvrdili, želeći ga i drugima, a ne samo srpskom narodu. Politika koju vodi Vučić je u tom smislu i prepoznata i ima podršku ne samo u RS, već i šire u regionu. Doprinos koji daje Srbija u očuvanju sigurnosti ogleda se u dobrim odnosima među narodima i državama, tako da i RS slijedi tu politiku”, kazao je on.

Podrška Srbije Dejtonskom sporazumu za RS nije sporna.

“Za nas su sporne nametnute nadležnosti Međunarodne zajednice, a posebno Visokog predstavnika, koji su otimali nadležnosti i redizajnirali Dejtonski sporazum. Smatramo da je odnos Srbije prema Dejtonu je afirmativan i pozitivan što nama daje mogućnost da branimo Dejtonski sporazum i ustavni poredak BiH, protiv kojeg nemamo ništa protiv”, naglasio je predsjednik RS.

Dodao je da RS nikada nije odustala od Dejtonskog sporazuma, ali da je snažno protiv neovlaštenih stranaca koji su, kako je naveo, kreirali i razvaljivali ustavni poredak u BiH.

“Mi nismo avanturisti i nećemo učiniti ništa, već ćemo se legitimnim sredstvima boriti za svoj status”, kazao je Dodik i dodao da je politika RS po pitanju vojnih saveza, tj. vojna neutralnost Srbije, identična i za RS.

“NATO kao vojni savez, koji je godinama prisutan u BiH i imao odlučujuće poteze za zaustavljanje rata je i bombardovao položaje i kreirao rezultat rata u BiH. Ljudi u RS će odlučiti o tome, tj. izaći na referendum i reći da li su za neki vojni savez ili nisu. To neće učiniti političke elite”, poručio je Dodik.

Dodik je istakao da je pravo RS i Srbija imaju zajedničke politike, komentirajući stav prema statusu Kosova.

“Bez stava RS, BiH neće i ne može priznati Kosovo. Mi ćemo pratiti i biti podršci politici Beograda”, rekao je on.

Vlada RS i Srbije su dogovorili obilježavanje nekoliko važnih i ključnih historijskih događaja za srpski narod.

“Ove godine akcenat dajemo na Jasenovac, tj. ogromno stradanje koje smatramo da nije dovoljno etablirano gdje su mnogi Srbi ubijeni jer su bili samo Srbi. Imat ćemo niz manifestacija u želji i namjeri da se to ne zaboravi”, rekao je predsjednik RS.

Istakao je zahvalanost i za nove kreirane projekte.

“Došli smo na radost da i to možemo raditi. Isprojektovat ćemo gdje su dodirne tačke na putu Beograd – Banjaluka u dodiru na Rači ili negdje na Drini gdje ćemo spojiti dva autoputa. RS ima namjeru da obezbjedi sredstva za spajanje autoputa od Rače ili nekoga mjesta na Drini dalje prema RS”, izjavio je Dodik i dodao kako je zahvalan Aleksandru Vučiću što je prisustvovao 9. januara na obilježavanju Dana RS u Banjaluci.

0 Shares
0 Shares
Copy link