Početna  /  Dodik: SNSD ne interesuje ulazak u vlast na državnom nivou
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska Vijesti

Dodik: SNSD ne interesuje ulazak u vlast na državnom nivou

“Razgovarali smo o zajedničkom prijedlogu o Ustavnog sudu BiH, da bude prijedlog dvije partije iz dva naroda što bi bio prvi takav. Usaglasit ćemo zajednički tekst kako bi išli dalje”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske nakon sastanka sa Draganom Čovićem.

Milorad Dodik (Foto: Moja Hercegovina)
Milorad Dodik (Foto: Moja Hercegovina)

Dodik je istakao da su HDZ i SNSD zadovoljni saradnjujem i da nastavljaju sa istom.

“Bili smo gotovo podijeljeno društvo prije izbora. Doimalo se da je politička situacija podijelila društvo. Vidljivo je da je poraz doživjela opozicija, ne zato što je opozicija u RS-u već jer su bili neuspješna opcija na nivou BiH”, kazao je Dodik.

“Dogovorili smo dalju saradnju vezano za partijske nastupe i koordinaciju na lokalnom nivou. Dogovorili smo se da u lokalnim skupštinama gdje postoje predstavnici naših partija nastavimo saradnju. U tom pogledu očekujem i dobar dogovor u distriktu Brčko.”

Predsjednik RS-a je izrazio nezadovoljstvo situacijom i neradom na nivou države.

“Nema efekata koje smo očekivali. Ostajemo pri podršci evropskim integracijama. One su dio ukupnog političkog koncenzusa. On treba biti oluvan koncenuzsa. Radujemo se da se BiH kreće dalje ka evropskim integracijama. Mehanizam koordinacije postavlja na jasno mjesto sve niove vlasti.”

Dodik se dotakao i, kako kaže, spekulacija o eventualnom interesovanju SNSD-a o ulasku u vlast na nivou države.

“SNSD to ne želi niti je spreman za tako nešto, mada su sadašnji predstavnici iz RS-a potpuno su delegitmisani u pogledu odlučivanja na nivou BiH u zajedničkim institucijama BiH. Oni mogu raditi samo individualno. Situacija u BiH je rovita, ne postoji dijalog, pokušavaju se nametnuti stvari, bez uvažavanja stvarnih interesa. To je narod prepoznao.”

On se dotakao i spekulacija o inicijativi za promjenu Dejtonsko sporazuma.

“Mi ostajemo pri Dejtonu. Problem se ne razumije ili se hoće sakriti, a navest ću dva primjera. Hrvati su devalvirani po pitanju političkog kapaciteta. Visoki predstavnici su mijenjali sporazum i uništili ono što se zove hrvatska samouprava. S druge strane RS-u su oteli nadležnosti. To je pitanje Dejtona, a ne da li treba biti promijenjen ili ne.”

Na pitanje da li očekuje sankcije evropskih institucija zbog referenduma u RS-u, odgovorio je: “Ne može se Evropa paziti na kazanu. Odbacujem mogućnost sankcija izvan EU na referendum. Ako se očekuju sankcije prema meni – to je kao da vas pitam kako bi se osjećali da vas neko ošiša na ćelavo. Ako bude sankcija, izaći ćemo iz agende za evropski put”, kazao je Dodik na pitanje reporterke N1 da li očekuje sankcije evropskih institucija zbog referenduma u RS.

“Izvještaj evropske komisije će da bude teška odluka. Ako do toga dođe, mi ćemo sjesti i definisati naš put. Nelogično je razmišljati tako. Ako hoće EU put – to ide partnerstvom”, smatra Dodik – kazavši da još nije okončan slučaj Sejdić-Finci bez kojeg BiH ne može dobiti kandidatski status za EU.

“Prihvatit ću rješenje Sejdić-Finci onda kada mi Čović kaže da je postigao dobar aranžman u FBiH. Ako ćemo razgovarati, razgovarati ćemo – ako ćemo se kažnjavati, nećete me vidjeti tamo”, poručio je Dodik.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap