Početna  /  Dodik: Šnjegota ima profesionalne ambicije, želim mu sve najbolje
Republika Srpska

Dodik: Šnjegota ima profesionalne ambicije, želim mu sve najbolje

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, gostujući sinoć u emisiji “Lazanski direktno”, rekao je da je glavni revizor Duško Šnjegota podnio ostavku zbog toga što je “procijenio da skupštinska većina nije više spremna da podržava njegove izvještaje”, te ustvrdio da je Srpskoj “nametnuta revizija kakva se, po uslovima i standardima, vrši u uređenim državama poput Švedske”.

Skrinšot

Voditelj ove emisije Miroslav Lazanjski, pobunu opozicije protiv ostavke Duška Šnjegote nazvao je “sagom”, na šta je Dodik konstatovao da se  “samo u Republici Srpskoj zna ko je glavni revizor”. Dodik je, potom, objasnio razloge Šnjegotine ostavke.

“Čovjek je podnio ostavku. Radi se o jednom korektnom čovjeku koji je radio četiri-pet godina na mjestu revizora (…) radi se o čovjeku koji ima profesionalne ambicije, ali svaki revizorski izvještaj treba da dobije podršku ili bude odbijen od Parlamenta. Mi smo rekli da na način koji tamo ima elemenata privatizacije kod ovih ljudi koji vrše revizije, koji pokušavaju da iz nekog vremena kada je Srpskoj nametnuta jedna revizija koja se po uslovima i standardima vrši, recimo, u Švedskoj, u jednom sasvim uređenom društvu, koji ne poznaje nikakve vrste priče vezano za opravdanje ovog ili onog, i pokušaj da se to nametne kao neki vrhunski policajac u svemu tome. Opozicija nije glasala za tog revizora kada je on biran, a sad im se nešto svidio”, ustvrdio je Dodik i dodao da mu “želi sve najbolje”, te konstatovao da su Lazanski i on “sasvim dovoljno pričali o Šnjegoti”.

Ovo nije bila jedina Dodikova ocjena tokom emisije koliko je potrebno da se priča o datoj temi. Naprotiv, gledaoci su ovdje često imali priliku da se pitaju ko je, u stvari, voditelj emisije – Dodik ili Lazanski. Tako je, na pitanje o nedavnoj pobuni opozicije u Narodnoj skupštini RS, Dodik konstatovao da “nema potrebe da više priča o njima (opoziciji)”, te upitao Lazanskog “ima li neko pametnije pitanje”.

RS stabilna, BDP veći nego u zemljama regiona

Dodik je ovom prilikom rekao da je Republika Srpska stabilna i da njene institucije funkcionišu, te dodao da je “u prošloj godini imala malo problema sa svojim finansiranjem zbog niza problema koji su donijeli i ekonomije”.

“U prošloj godini su stvoreni uslovi za dobar razvoj ekonomije u ovoj godini, naš rast BDP-a je bio 3,5 posto, a na to oni (opozicija) nemaju odgovor. Srbija, Hrvatska, Slovenija, Federacija BiH, Makedonija i Crna Gora su imale manji rast”, ustvrdio je Dodik.

Međunarodni faktor “rovari” ovdje, ali neće uspjeti

Na konstataciju Lazanskog da su mnogi scenario iz Narodne skupštine RS poredili sa “makedonskim scenarijom”, Dodik je rekao da međunarodni faktor ovdje ima uticaj, da “rovari” ovdje, ali da neće uspjeti.

“Ovo je ojačalo skupštinsku većinu, a njih (opoziciju) je oslabilo. U Makedoniji je pobjedila partija kojoj su, intervencijom međunarodnog faktora, pripojene druge partije iz Albanije. Ta zaevova partija morala je da prihvati uslove koje su Albanci tražili, to znači uvođenje službenog albanskog jezika i mnogo čega drugog što prethodne vlasti nisu dale, što će bitno ojačati uvjerenje Albanaca da mogu da budu faktor i bitno smanjiti snagu makedonske države u svakom smislu, to je sinonim za tu vrstu priče”, zaključio je Dodik.

Moja Hercegovina

0 Shares
0 Shares
Copy link