Početna  /  Dodik: RS izlazi iz Akcionog plana za članstvo u NATO
Bosna i Hercegovina Republika Srpska

Dodik: RS izlazi iz Akcionog plana za članstvo u NATO

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je izjavio da će RS obustaviti bilo kakve aktivnosti na primjeni programa MAP (Akcionog plana za članstvo u NATO) za BiH.

Milorad Dodik (Foto: Moja Hercegovina)

Svi predstavnici RS, kazao je, moraju toga da se pridržavaju imajući u vidu usvojenu deklaraciju o vojnoj neutralnosti.

“Vjerujem da će tako i biti”, tvrdi Dodik ističući da NATO savez podržava samo jednu stranu u BiH, bošnjačku i RS će, kaže, odbiti sve prijedloge, bez obzira što se radi o NATO savezu.

To će biti urađeno, kazao je, imajući u vidu i činjenicu da se “otima vojna imovina RS-a, prije svega kasarne, što se pokušalo uraditi putem Suda BiH, otimajući imovinu u Han Pijesku”.

Dodik je, nakon sastanka s ministrom odbrane Srbije Aleksandarom Vulinom, u izjavi novinarima podsjetio da je NSRS nedavno usvojila  deklaraciju o vojnoj neutralnosti i da RS ne želi da ima “granicu na Drini, koja bi bila granica i nekih vojnih saveza”.

RS, kaže, to ne krije i pratit će Srbiju po tom pitanju.

“Podržavamo politike o vojnoj neutralnosti koje provodi i Srbija. I parlament RS-a je usvojio deklaraciju o vojnoj neutralnosti i u ovom vremenu pokušavamo da razvijamo modele primjene te deklaracije i na to imamo pravo, bez obzira šta neki kažu, jer je to naš stav u okviru BiH”, rekao je Dodik.

Naveo je da RS-u odgovara vojna neutralnost, jer ne može da pređe preko činjenice da je “NATO bombardovao srpski narod, a štete od toga se još osjete“.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap