Dodik: Produžiti rok za referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je na današnjem sastanku podom oslobađajuće presude Naseru Oriću zaključeno da je potrebno održati posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske o radu i djelovanju Suda i Tužilaštva BiH, te da je neophodno donijeti novi zakon o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Milorad Dodik (FOTO: Moja Hercegovina)

On je rekao da je zaključeno i da je potrebno produžiti rok za održavanje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH i dopuniti odluku o republičkoj referendumskoj komisiji, na bazi prethodno pribavljene saglasnosti svih, prije svega opozicije u Srpskoj.

“Pozivam opoziciju da podrži održavanje referenduma sa predloženim izmjenema u roku od 10 dana, a ukoliko je ne bude, odluku o referendumu treba privremeno povući do postizanja konsenzusa u Srpskoj”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon sastanka povodom oslobađajuće presude Naseru Oriću.

Dodik je naglasio da u međuvremenu treba podržati inicijativu da se organizuje potpisivanje peticije sa pitanjem identičnim referendumskom o Sudu i Tužilaštvu i da se obezbijedi najmanje 500.000 potpisa na prostoru Srpske.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ministri u Vladi, direktor Policije Srpske, predstavnici političkih partija i organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, ali ne i predstavnici opozicije.

Autor