Početna  /  Dodik pozvao srpske stranke da napuste institucije BiH
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska Vijesti

Dodik pozvao srpske stranke da napuste institucije BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je za Srnu da je revizija tužbe protiv Srbije, koju najavljuje bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, apsolutno neprihvatljiva i pogubna po buduće odnose u samoj BiH, ali i u regionu.

Milorad Dodik (Foto: Moja Hercegovina)
Milorad Dodik (Foto: Moja Hercegovina)

– BiH ni u prvom postupku, koji, takođe, nije bio legitiman, nije imala relevantne dokaze protiv Srbije, tako da apsolutno ne vjerujem da je u međuvremenu došlo do bilo kakvih “novih” dokaza. Ali, ovo što je naumio bošnjački član Predsjedništva je jak dokaz da oni kojima su “usta puna” BiH uporno i sistematično rade upravo na njenom rušenju, ili bar na pokušaju istjerivanja svih nemuslimana iz BiH – istakao je Dodik.

On je pozvao predstavnike SDS-a, PDP-a i NDP-a, koji su u koaliciji sa SDA i Bakirom Izetbegovićem na nivou BiH, da bez odlaganja napuste zajedničke institucije BiH do isteka roka predviđenog za mogućnost obnove postupka protiv Srbije, ne čekajući da bošnjački politički vrh donese odluku o pokretanju nelegitimne tužbe protiv Srbije.

– Ukoliko Izetbegović ostane pri svom stavu i podrži reviziju postupka protiv Srbije, pozivam SDS, PDP i NDP da trajno napuste zajedničke institucije BiH, što će učiniti i predstavnici SNSD-a. Mislim da oklijevanje stranaka takozvanog Saveza za promjene ohrabruje samog Izetbegovića u ovom, po regionalnu stabilnost, riskantnom i potpuno nepotrebnom potezu – upozorio je predsjednik Republike Srpske.

0 Shares
0 Shares
Copy link