Početna  /  Dodik pozvao Narodnu skupštinu Republike Srpske da odbaci presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Kovačević”
Izdvajamo Republika Srpska

Dodik pozvao Narodnu skupštinu Republike Srpske da odbaci presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Kovačević”

Foto: Gerila
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je na današnjoj konferenciji za medije da će predložiti da Narodna skupština Republike Srpske odbaci sve preporuke Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura po pitanju presude u slučaju “Slaven Kovačević protiv BiH“.

“Predložiću da Narodna skupština Republike Srpske odbaci kao neprihvatljive preporuke ovog suda kao čin voluntarizma i idealističkog pristupa uređenju zemlje, kao novo postavljanje nemogućih uslova BiH. Ovo je pravno nedopustiva i sistemski razarajuća odluka. Predložiću da Narodna skupština RS predloži organima BiH da se odluka proglasi ništavnom i to ćemo mi odmah predložiti na sjednici Doma naroda BiH, da se to odbaci kao smeće”, istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da se presuda Evropskog suda za ljudska prava može tumačiti više kao preporuka nego obavezujuća stvar.

“To su stvari koje podrivaju BiH i mislim da oni nisu ni svjesni da to zaustavlja BIH u procesima ka EU“, istakao je Dodik.

Dodik je istakao da je cilj presude Evropskog suda za ljudska prava obračun sa konstitutivnošću naroda i odbacivanje i urušavanje elemenata Dejtonskog sporazuma i Ustava kao Aneksa 4 tog sporazuma, koji je osnovni konstitutivni akt.

“Oni sada kreiraju novo stanje da nametnu nešto obavezujućim. BiH ne može opstati na građanskom principu. To nije mogla ni Jugoslavija, ni Belgija sada. Ovo za Srpsku nije iznenađenje. Mi nismo iznenađeni ovim ponašanjem i iniciraćemo sjednicu Narodne skupštine RS koja će se održati u skorije vrijeme. Drago mi je da su srpski predstavnici energično odbacili ovakvu presudu, koja je samo trajno podijelila BIH“, naveo je Dodik.

Podsjećamo, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je presudu po apelaciji Slavena Kovačevića, savjetnika predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, kojom je utvrdio su njegova prava u kontekstu glasanja za kandidate za državni Dom naroda i Predsjedništvo BiH prekršena, i to zbog toga što nije u mogućnosti glasati za kandidate koji ne pripadaju konstitutivnim narodima i ne žive u određenom entitetu.

Kovačević se obratio Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, navodeći da je ugroženo njegovo pravo jer kao Srbin iz Sarajeva ne može odlučivati o izboru člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, niti, kao Srbin iz FBiH, ne može biti delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Inače, prije zvanične objave presude, u nedelju su mediji u Federaciji BiH objavili da je sud donio presudu po apelaciji Slavena Kovačevića, što je izazvalo brojne reakcije u BiH.

Neka od pitanja oko kojih je vođena rasprava ticala su se načina na koji je informacija dospjela u javnost, kao i o tome da li Evropski sud ima mehanizme za sprovođenje svojih presuda.

Izvor: Gerila

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap