Početna  /  Dodik: Postoji mogućnost da dođe do zabrane referenduma, ali mi ćemo ga održati
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Dodik: Postoji mogućnost da dođe do zabrane referenduma, ali mi ćemo ga održati

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik održao je danas konferenciju za medije nakon jučerašnjeg sastanka političkih predstavnika iz RS-a sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom te zemlje Tomislavom Nikolićem.

Milorad Dodik u Trebinju (FOTO: Moja Hercegovina)
Milorad Dodik u Trebinju (FOTO: Moja Hercegovina)

Predsjednik i premijer Srbije, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, saopštili su da nisu pružili podršku za održavanje referenduma u Republici Srpskoj (RS), ali ni na koji način nisu željeli da utiču na promjenu političkih stavova legitimno izabranih političara u RS povodom održavanja referenduma.

“Veoma sam zahvalan rukovodstvu države Srbije što smo imali tolerantan i konkretan razgovor. 23 godine smo nesmetano obilježavali Dan Republike. Niko ne može očekivati da Bakir Izetbegović promijeni datum obilježavanja Dana RS, 9. januar”, kazao je Dodik na početku svog obraćanja.

“Referendum je najbolji način da Bošnajci budu pitani o tom datumu, njihov je stav da li će izaći ili ne. Time se daje mogućnost da se i oni u tom smislu izjasne. Referendum će se održati 25. septembra. Pozivam sve građane da na taj referendum izađu”, dodao je Dodik.

Dodik je kazao da ukoliko dođe do zabrane referenduma, on će se ipak održati.

“Postoji mogućnost da dođe do zabrane referenduma ili privremene mjere, ali mi ćemo referendum održati. Referendum u RS-u je zakonit i zasnovan na našem pravu. Postoje različite ideje da se taj dan tretira kao dan državnosti, dan samostalnosti. Postoji niz mogućnosti”, poručio je Dodik.

On je kazao da najavljeni referendum za 25. septembar nije referendum koji se bavi secesijom ili teritorijalnim integritetom.

“Ovo je provođenje odluke Ustavnog suda da pitamo šta narod misli o toj odluci. Srbija i njeno rukovodstvo ne podržavaju niti ne osporavaju referendum, meni je to sasvim dovoljno”, poručio je Dodik.

0 Shares
0 Shares
Copy link