Početna  /  Dodik: Pokušaćemo uvjeriti Vučića da pitanje Srpske i Kosova posmatra jedinstveno
Izdvajamo Republika Srpska Srbija

Dodik: Pokušaćemo uvjeriti Vučića da pitanje Srpske i Kosova posmatra jedinstveno

U Administrativnom centru Vlade Republike Srpske održan je sastanak delegacija RS i Srbije. Delegacije entiteta i susjedne države predvodili su predsjednica RS Željka Cvijanović i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik s jedne i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić s druge strane.

Dodik je kazao da su razgovori “otvoreni, prijateljski i bratski”.

“Ne želimo nikome da nanesemo bilo kakvo zlo. Dogovorili smo se da u nekoliko narednih mjeseci radimo na izradi zakona o zaštiti ćirilice i srpskog jezika i da to u identičnim tekstovima usvojimo u RS i Srbiji”, kazao je Dodik.

Kako je naveo, razgovarano je i o infrastruktrunim projektima.

“Mi živimo Republiku Srpsku kao državu. RS ima svoje ambicije, ali i strahove. Veoma smo zainteresovani za razgovore koji se obavljaju vezano za status Kosova i Metohije. Vjerujemo da Srbija ima prirodno državno pravo i pitanje broj jedan je pitanje Kosova i Metohije, ali da bi pitanje Srbije u nacionalnom smislu trebala biti Republika Srpska. Zato vidimo da se u tom planu može da poveže ta vrsta našeg interesa”, kazao je Dodik.

Poručio je da su “veoma zainteresirani na koji će se način pitanje Kosova rješavati”.

“Smatramo da Kosovo ne može biti međunarodno priznata država na način na koji to neke zemlje u svijetu prihvataju. I RS bi trebala imati pravo na isti tretman jer su gotovo identične okolonosti u kojima se to pitanje rješava. Vučiću smo predočili da treba veoma jasno istaći zahtjeve o tome da je nemoguće razgovarati o eventualnom razdvajanju Kosova, a da se u tome ne razgovora i o statusu RS. Vidjeli smo da je Vučić to pitanje ozbiljno shvatio, ali nije ništa odgovorio na to pitanje. Pokušat ćemo da ga ubijedimo da se to pitanje posmatra jedinstveno. Ovo nije protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma. RS neće prihvatiti nikakvo prizanje Kosova. RS ostaje privržena svome bratskom životu sa Srbijom”, naveo je, između ostalog, Milorad Dodik.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap