Početna  /  Dodik pisao UN-u: Nema otcjepljenja RS
Bosna i Hercegovina Republika Srpska Vijesti

Dodik pisao UN-u: Nema otcjepljenja RS

Republika Srpska uputila je izvještaj Savjetu bezbjednosti UN-a u kojem je ukazala na, kako tvrde, neustavne poteze koje je u proteklom periodu povukao bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, uz ocjenu da Republika Srpska ne želi odcjepljenje iz BiH već traži strogo poštivanje Dejtonskog sporazuma.

Novi, 17. izvještaj Vlade Republike Srpske koji je upućen Savjetu bezbjednosti UN-a, juče je otpremljen uz popratno pismo predsjednika RS-a Milorada Dodika generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guteresu povodom predstojeće debate u toj instituciji o situaciji u BiH, piše Srna.

U pismu je skrenuta pažnja na pokušaj Izetbegovića da jednostrano pokrene novi postupak protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu usprkos protivljenju druga dva člana Predsjedništva BiH.
Dodik je u pismu ocijenio da je Izetbegovićev potez bio provokativan pokušaj podrivanja legitimiteta RS-a i prava srpskog naroda, te da je postupao suprotno jasnom upozorenju Međunarodnog suda pravde.

U pismu se navodi da Republika Srpska apeluje da međunarodna zajednica osudi Izetbegovićev pokušaj da prisvoji ovlasti koja su povjerena isključivo Predsjedništvu BiH.

Iz RS su upozorili da je Tužilaštvo BiH otvorilo istragu protiv bivšeg zastupnika BiH pred Međunarodnim sudom pravde Sakiba Softića koji je neovlašteno predao zahtjev za reviziju, ali ne i protiv Izetbegovića koji je prekršio Ustav i po čijim je instrukcijama Softić postupao.

Stav predstavnika RS je da je ovo nepostupanje Tužilaštva BiH “dokaz političke pristranosti u korist bošnjačkih dužnosnika i politika i nepostojanja nezavisnosti”.

U izvještaju se dodaje da su Izetbegović i njegovi pomagači iz međunarodne zajednice pokušali da podriju pravni status koji entiteti i konstitutivni narodi imaju na osnovu Dejtonskog sporazuma.

“Izetbegović je osporio legitimitet RS tražeći zabranu obilježavanja Dana Republike, proslave dana osnivanja Republike Srpske, koji se godinama i u miru obilježavao svake godine. Iako je Republika Srpska izmijenila zakone o tom danu da bi ih uskladila s odlukom Ustavnog suda BiH, SDA i njezini saveznici su optužili RS da prkosi Ustavnom sudu”, istaknuto je u izvještaju.

U tom dokumentu se navodi da su američki dužnosnici, podržavajući planove SDA protiv RS, iznijeli zahtjeve funkcionerima RS koji su značili protupravno uplitanje u unutarnja pitanja BiH, te da su zaprijetili sankcijama ako isti ne budu ispunjeni.

Prema navodima tog dokumenta, administracija tada odlazećeg predsjednika SAD Baraka Obame provela je tu prijetnju u djelo posljednjeg tjedna na vlasti.

“SDA nastavlja da koristi Tužilaštvo BiH kao političko oružje protiv dužosnika Republike Srpske”, naveo je Dodik.

U pismu je naglašeno da RS, usprkos tvrdnjama SDA, ne traži otcjepljenje od BiH, već radi na realizaciji decentralizovanog daytonskog sustava koji, kako je EU jasno rekla, nije prepreka članstvu zemlje u EU.

U pismu je istaknuto da su institucijama pravosuđa BiH potrebne duboke reforme, mjere na sprječavanju diskriminacije žrtava ratnih zločina na osnovu nacionalne pripadnosti i sprečavanje uplitanja politike u odluke Tužilaštva BiH.

“Nužno je reformisati Ustavni sud BiH kojim hara politički uticaj, a čije su pozicije rezervirane za strance nespojive sa suverenitetom BiH i članstvom u EU”, naglasio je Dodik.

Dužnosnici RS su posebnu pažnju skrenuli i na, po njima, ostale prijetnje po sigurnost i napredak BiH, ali i na načine na koje “SDA, islamistička stranka” radi na tome da BiH pretvori u “utočište džihadista”.

“SDA je izvršila pritisak na direktora Agencije za statistiku BiH da nezakonito nametne program obrade podataka iz popisa stanovništva u BiH kojim su rezultati uvećani iz političkih razloga”, ocijenio je Dodik.

Kao ključne stavke u izvještaju navode se da Republika Srpska traži vraćanje političke strukture koja je uspostavljena Dejtonskim sporazumom, da Izetbegović treba biti pozvan na odgovornost zbog provokativnog i flagrantnog kršenja Ustava BiH, da je Dejtonska struktura od suštinskog značaja za budućnost BiH, da Tužilaštvo BiH služi politici, a ne pravdi, te da je SDA izvršila pritisak na direktora Agencije za statistiku BiH da nezakonito nametne program obrade podataka iz popisa stanovništva.

Savjet bezbjednosti UN-a svake godine u prvoj polovini maja raspravlja o situaciji u BiH. Redovan izvještaj Savjetu bezbjednosti o stanju u BiH trebao bi dostaviti i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

AUTOR: Srna

0 Shares
0 Shares
Copy link