Dodik: Obezbjeđeni stručnjaci koji će se baviti “Markalama jedan i dva”, “Tuzlanskom kapijom”…

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su obezbijeđeni međunarodni verifikovani stručnjaci koji će se, na bazi naučnih i stručnih analiza, pozabaviti slučajevima terorističkih akata za vrijeme oružanog sukoba u BiH kao što su “Markale jedan i dva”, “Ulica Vase Miskina” i “Tuzlanska kapija”.

milorad_dodik_mh_6

“Očigledno ima sumnje u to i da se pokaže da li tamo neki Berko Zečević, koji je napisao izvještaj kako je očekivala politika, nije bio u funkciji istine nego u funkciji zablude. BiH može da živi samo na način da se dođe do istine”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske izjavio je za RTRS da je grozna, teška i ničim opravdana činjenica da je na “Tuzlanskoj kapiji” poginulo više od 70 ljudi, a svi elementi govore da ta granata ne može da dobaci sa položaja Srba.

“I da je dobačena, ne bi imala tu snagu. Da li je taj eksploziv podmetnut, to će pokazati ekpertize”, rekao je Dodik.

On je istakao da međunarodni faktor nikada nije htio da napravi nezavisne komisije koje će utvrditi istinu, nego se bazirao na nekog Berka Zečevića koji je navodno bio ekspert sistema Alije Izetbegovića u to vrijeme.

“Sjećam se dana kada se desila `Tuzlanska kapija` i meni je žao tih ljudi, ali, izvinite molim vas, ako je taj Berko Zečević u uslovima koji su bili gotovo nemogući, iz Sarajeva, ne znam preko kojih linija došao i napisao izvještaj prije nego što je došao u Tuzlu, onda tu nešto nije u redu. Izvinite, neka se utvrdi”, rekao je Dodik.

On kaže da je za svaku osudu ako međunarodna nezavisna komisija kaže da je ta granata ispaljena sa srpskih pozicija.

Dodik je rekao da je general Vojske Republike Srpske Novak Đukić osuđen u Sudu BiH na osnovu tog izvještaja Berka Zečevića.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik je naveo da je sumnjiva i priča o Markalama, jer je jedan sudija Haškog suda izuzeo svoje mišljenje i rekao da to nije jasno.

Autor