Početna  /  Dodik: Ne želimo oružanu borbu, žele nas isprovocirati
Republika Srpska

Dodik: Ne želimo oružanu borbu, žele nas isprovocirati

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, obratio se danas na vanrednoj sjednici Narodne skupštine RS, nakon što su SIPA i Tužilaštvo BiH uz nalog Suda BiH proveli akciju u Novom Gradu i uhapsili pet osoba.

MIlorad Dodik (Foto: Moja Hercegovina)
MIlorad Dodik (Foto: Moja Hercegovina)

Dodik je na početku svog obraćanja poslanicima Narodne skupštine RS kazao kazao da je akcija SIPA-a i Tužilaštva BiH u Novom Gradu “provokacija i ozbiljna stvar”.

“U okviru toga sam se pojavio ovdje da podržim aktivnosti koje idu u smjeru zaštite nadležnosti Republike Srpske. Vjerujemo da niko neće isprobavati našu odlučnost. Moramo jasno poručiti svima da mislimo ozbiljno i da nećemo odustati. Stvar nije jednostavana. Ne želimo nikakav sukob već da zaštitimo svoja prava. Ovo nije vanrendo stanje. Ovo je naša reakcija i traženje da se poštuje red i zakon u ovoj zemlji. Nemoguće je da se na ovakav način igraju Tužilaštvo BiH i Sud”, kazao je Dodik.

On je dodao da će uslijediti optužbe na račun Republike Srpske i da će međunarodna zajednica reći da su pretjerano reagovali.

“Ako sad ustupimo svoje pravo nekome drugom, vječito ćemo živjeti u nepravdi. Imamo pravo da tumačimo naše pravo. Neko hoće da nas isprovocira da bi nas okrivio. Poručujemo da možemo sarađivati poštujući Ustav i zakon. Nećemo oružani sukob i borbu, ali moramo se naoružati borbom i željom za Republiku Srpsku”, dodao je Dodik.

Radovan Višković, poslanik SNSD-a, kazao je da “ono što se dešava u RS-u u posljednjih par mjeseci je jedna priča koja ima svoj tok, režisere, izvršioce i nalogodavce”.

“Ovdje je u pitanju kompromitacija Republike Srpske. Zašto nekome u BiH treba ovakva situacija? Zašto se tenzije podgrijavaju umjesto da se smiruju i da imamo poruke mira i suživota. Ovakve stvar se moraju zaustaviti i ne vidim da ovo vodi pomirenju i suživotu u BiH nego neko ima jasnu namjeru da ovdje izazove što niko u BiH, nijedan od tri naroda, ne želi. Ima izreka ‘ko želio rat, dabogda ga imao u kući'”, kazao je Višković.

“Ovo je presedan i nadam se da će se završiti na njemu jer u protivnom, mislim kao čovjek i građanin, ovo nije scenario koji vodi stvarima koje su dobre za sve u BiH”, dodao je on.

Izvor: N1 BiH

0 Shares
0 Shares
Copy link