Početna  /  Dodik: Ne plašim se ni “žešćih igrača” od SDS-a, oni samo “laprdaju”
Republika Srpska

Dodik: Ne plašim se ni “žešćih igrača” od SDS-a, oni samo “laprdaju”

Predsjedništvo Saveza nezavisnih socijaldemokrata konstatovalo je da je u donošenju odluka na nivou BiH od opštih izbora do danas u 24 slučaja došlo do prekida prakse očuvanja pozicije Republike Srpske.

milorad-dodik-luka-petrovic-nezavisne
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i generelani sekretar stranke Luka Petrović (Foto: V. Stojaković / Nezavisne.com)

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je novinarima u Banjaluci da je na današnjoj sjednici Predsjedništva SNSD-a konstatovano i da predstavnici iz Republike Srpske u organima na nivou BiH ne predstavljaju organe Republike Srpske, a time ni Republiku Srpsku.

– Zatražili smo i da informacija koja je o tome napisana i koja evidentira sve pojedinačne slučajeve, bude dostavljena Narodnoj skupštini Republike Srpske, rekao je Dodik.

On je istakao da će poslanički Klub SNSD-a inicirati održavanje posebne sjednice i donošenje zaključaka o zaštiti interesa Republike Srpske, što uključuje i ocjenu rada svakog predstavnika iz Srpske pojedinačno u organima BiH.

Dodik je rekao da se godinama uspijevalo čuvati poziciju Srpske u organima BiH, dok je Savez za promjene za samo nekoliko mjeseci uspio da podrži i donese niz štetnih odluka po Srpsku.

On je naglasio da u priči o prenosu nadležnosti nema govora o strahu, kako to tvrdi Srpska demokratska stranka /SDS/, već o odgovornosti prema Srpskoj.

– Oni su krenuli putem izgradnje Bosne kao države. Oni provode bosansku politiku na štetu onoga što je interes Republike Srpske i mi imamo strah od takvog neodgovornog ponašanja pojedinaca koji tamo sjede i ne predstavljaju Srpsku, jer za njih nisu ni važni stavovi parlamenta i Vlade, istakao je Dodik.

On je dodao da se lično ne plaši ni “žešćih igrača” od SDS-a, jer je bio u poziciji da mu prijete i oni koji “imaju stvarnu moć da prijete”, a da je ono što govori SDS najobičnije “laprdanje”

Lažna Inckova ocjena

Predsjedništvo Saveza nezavisnih socijaldemokrata zaključilo je večeras na sjednici u Banjaluci da je ocjena u izvještaju koji je visoki predstavnik za BiH Valentin Incko uputio Savjetu bezbjednosti UN po kojoj Republika Srpska krši Dejtonski sporazum lažna, izjavio je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Dodik je rekao novinarima poslije sjednice da takva ocjena predstavlja nastavak Inckove zloupotrebe položaja i kršenja Dejtonskog sporazuma.

On je naveo da SNSD podržava akte koje su Vlada i drugi organi Republike Srpske poslali Savjetu bezbjednosti UN.

– Dogovorili smo se da u narednih 20 dana obiđemo naše opštine, opštinske i gradske organizacije i da im predočimo ovu i sve ostale informacije razmatrane na Predsjedništvu, jer smatramo da nema dovoljno prostora i želje da se u Republici Srpskoj odbrani izvorna dejtonska pozicija Republike, naglasio je Dodik.

On je dodao da u tom pogledu treba razgovarati sa običnim ljudima, da im se pokuša predstaviti takva situacija i dovesti ih u poziciju da shvate da je Republika Srpska napadnuta.

0 Shares
0 Shares
Copy link