Početna  /  Dodik nakon odluke CIK-a: Tužićemo ih, nisu poštovali zakon!
Izdvajamo Republika Srpska

Dodik nakon odluke CIK-a: Tužićemo ih, nisu poštovali zakon!

Foto: Siniša Pašalić/Ringier
CIK BiH odlukom o ponovnom prebrojavanju glasačkih listića za predsjednika Republike Srpske ne poštuje zakon. Izjavio je za ovo kandidat za predsjednika Republike Srpske i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Zbog nepoštovanja zakona Dodik je najavio tužbu, rekavši da je odluka CIK politički motivisana.

Na odluku Centralne izborne komisije reagovala je i Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske. Ona je rekla da očekuje da CIK BiH objasni građanima prema kojem osnovu su donijeli odluku o ponovnom prebrojavanju glasačkih listića za predsjednika Srpske.

– Sad se možda bolje može razumjeti zašto su profesionalci bez političke pripadnosti izbačeni iz CIK, a uvučeni stranački kadrovi PDP i SDS – izjavila je Cvijanovićeva za Srnu.

Ona je ukazala da, međutim, ovdje ostaje nejasno na osnovu čega je to CIK uradio, jer su objašnjavali da se prvo moraju proglasiti rezultati, a onda djelovati po prijavama.

Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Cvijanović je rekla da djeluje da je CIK uplašen najavama sa protesta da će se iz Banjaluke premjestiti pred prostorije CIK.

– Uostalom, jedna od namjera organizatora protesta je i bila da se napravi pritisak na CIK, to su govornici i najavljivali. Djeluje, dakle da se ušlo u debelu nezakonitost CIK i očekujemo da objasne građanima po kojem osnovu su donijeli tu odluku. Naravno, ako je sve zakonski utemeljeno, to nije problem, naravno i ako pokažu da to nije u funkciji udovoljavanja opoziciji i pojedinim ambasadama. Ponovno brojanje nije problem ako za tim postoji zakonsko uporište, a ne kuknjava nekog nezadovoljnog kandidata – rekla je Cvijanović.

Nakon ove odluke, oglasila se i kćerka Milorada Dodika, Gorica Dodik.

– Upravo im se pridružio i CIK, mimo zakona su proglasili ponavljanje, da bi uslišili želje ovih dole. Da se razumijemo, niko nema ništa protiv brojanja, ponavljali su to i na pojedinim mjestima već, ali ako su tu odluku donijeli mimo zakona vrlo je upitno šta će se izbrojati – napisala je Gorica na Tviteru, piše Avaz.

Podsjećamo, opozicija u Republici Srpskoj danima traži da se ponovi brojanje glasova jer tvrde da je njihova kandidatkinja za predsjednika RS Jelena Trivić, pobjednica izbora.

Izvor: Srpskainfo

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap