Početna  /  Dodik najavljuje dodatne mjere pomoći privredi, ne prihvata odlaganje plaćanja PDV-a
Republika Srpska

Dodik najavljuje dodatne mjere pomoći privredi, ne prihvata odlaganje plaćanja PDV-a

Srpski član Predsjedništva BiH gostujući u programu uživo na RTRS-u danas je izjavio da će Republika Srpska namiriti ekonomsku štetu nastalu u periodu pandemije virusa korona.

“Ukoliko kriza prestane u maju, RS je spremna da reaguje i da najvećim dijelom sanira štetu”, rekao je Dodik.

On je naglasio i da se opozicija u vrijeme pandemije nije bavila rješenjima, nego samo besmislenim kritikama, kao i da je Vlada RS povukla i povući će konkretne poteze.

“Oni nama pričaju da se mi ne bavimo ekonomijom. Privrednicima koji su zadržali radnike, RS će da pomogne, ali na pomoć ne može da računaju oni koji su otpuštali radnike. Mi hoćemo da spasimo radnike. Većina poslodavaca je korektno reagovala”, objašnjava Dodik i dodaje da je on, kako kaže, radio po 14-15 sati dnevno za vrijeme epidemije, a nije čuo nikakav konkretan plan opozije.

“Smatram da se ne treba donijeti budžet BiH i ja taj prijedlog ne mogu da prihvatim. Ne mogu da prihvatim ni odlaganje uplate PDV-a jer to ruši kompletan sistem”, kategoričan je Dodik.

On uvjerava da će i frizerski saloni dobiti određenu pomoć.

“Kredit će dobiti i frizerski saloni. Primjera radi, ko ima 5 radnika, može uzeti kredit od deset hiljada maraka i Vlada će garantovati za 50% sredstava”, ističe Dodik i obećava svim radnicima koji ne rade uplatu minimalne plate i doprinose za april mjesec.

Najveći fond ide za medicinski sektor, čitavih 100 miliona maraka. Do sada je, kako Dodik tvrdi, kupljeno 250 respiratora i na to potrošeno 60 miliona KM i, kako objašnjava, medicinski sektor uopšte nema problem nedostatka respiratora.

“Samo pet ljudi u ovom trenutku je na respiratoru”, zaključuje Dodik.

Autor: Stefan Blagić

7 Shares
7 Shares
Copy link