Početna  /  Dodik: Lyon je plaćenik koji je antisrpski nastrojen
Republika Srpska Vijesti

Dodik: Lyon je plaćenik koji je antisrpski nastrojen

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik oštro je kritikovao Jamesa Lyona, bivšeg člana Međunarodne krizne grupe i nekadašnjeg službenika u kancelariji predstavnika EU za BiH, zbog optužbi koje je na njegov račun iznio u autorskom tekstu za list Foreign Policy.

Milorad Dodik (FOTO: N1)
Milorad Dodik (FOTO: N1)

Lyon je, između ostalog, optužio Dodika i predsjednika Rusije Vladimira Putina za razbijanje BiH i ocijenio da će u slučaju da se održi referendum u RS-u, zakazan za 15. novembar, u BiH i Srbiji “ponovo izbiti rat sa teškim posljedicama”.

Dodik je za beogradske medije, reagujući na Lyonove optužbe, rekao da je bivši član Međunarodne krizne grupe uvijek tendenciozno radio protiv srpskih interesa.

“Najobičniji plaćenik, koji je dolazio kod mene i molio da mu mimo procedure odobrim koncesiju za izgradnju, ja odbijem i poslije sam ja kriminalac. Kao kockar je propao finansijski, pa se opet uvalio u Kancelariju visokog predstavnika i piše izvještaje SB, čuvajući posao, za koji je visoko plaćen”, kaže Dodik za Kurir.

Lyon je za američki magazin napisao da referendum u RS-u 15. novembra mnogi vide kao slabo prikriven referendum o nezavisnosti i da “poslije 20 godina mira, RS-u prijeti da uništi sporazum koji je Bosnu održao zajedno”, što “Zapad mora zaustavi”.

“Referenduma neće biti 15. novembra, i to je slagao! Deset godina slušamo istu priču o četiri zahtjeva: rehabilitovati ulogu Amerike, rehabilitovati i dovesti specijalnog predstavnika, rehabilitovati visokog predstavnika, izvršiti reviziju Daytona do njegove potpune promjene. Žao mi je, neće biti. Ne slažem se!”, istakao je predsjednik RS-a.

U izjavio za beogradski Blic, Dodik je Lyona nazvao “psom rata”, koji je pokušao da se obogati u posljeratnom društvu i u tome nije uspio.

“To je licemjer koji je s muslimanima u Sarajevu držao restorane. Službenik Kancelarije visokog predstavnika zbog kojeg BiH danas nema zastavu, himnu, nema ništa. Sve što je urađeno, urađeno je loše, a to pokušava da sakrije, obračunavajući se sa idejom o referendumu i to militantnim sredstvima”, dodao je Dodik.

Izvor: Tanjug

0 Shares
0 Shares
Copy link