Početna  /  Dodik kupuje još dva automobila!
Republika Srpska

Dodik kupuje još dva automobila!

BANJALUKA – Služba predsjednika Republike Srpske ovih dana uglavnom se bavi raspisivanjem javnih nabavki, pa je u samo sedam dana raspisala osam tendera. Posljednji, današnji, odnosi se na nabavku dva nova službena automobila. Tender je težak 94.800 KM sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost. Ovim će se predsjednički vozni park povećati na čak 19 automobila, saznaje portal CAPITAL.

U tenderskoj dokumentaciji stoji da nove crne metalik limuzine, između ostalog, moraju da imaju motor jačine 150 konjskih snaga, automatski trozonski klima uređaj sa dodatnim kontrolama za klimu, sistem vazdušnih zavjesa za putnike, putni računar i prednja sjedišta podesiva po visini i sa podešavanjem za lumbalni dio leđa.

Predsjednička služba je ponuđačima ostavila rok za dostavljanje ponuda do 16. aprila.

Biće prihvaćena najniža cijena tehnički zadovoljavajuće ponude. Ponuđači mogu ponuditi samo jednu cijenu i ne mogu je mijenjati. O cijeni se neće pregovarati. Cijena iz ponude je fiksna u periodu trajanja ugovora“, stoji u tenderskoj dokumentaciji.

Među predsjedničkim tenderima trenutno je aktuelan i onaj za nabavku 98 ljetnih guma visokih performansi koštati 28.000 KM. Pneumatici prve klase, neprotektovani, moraju biti proizvedeni 2017. godine.

Za vozni park ove godine 400.000 KM

Ove godine samo za pranje vozila iz predsjedničkog voznog parka u Banjaluci i Laktašima buiće potrošeno 26.326 KM sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost. Dnevno će za ove usluge tako trošiti 72 KM. Galantnosti nema kraja, pa će vozni park ove institucije 2018. godine „progutati“ ukupno 395.000 KM.

Prema planu nabavki Službe predsjednika RS za ovu godinu, koji je potpisao generalni sekretar Siniša Karan, građani RS samo za troškove servisiranja i održavanja vozila izdvojiće  110.000 KM,  za gorivo 190.000 KM, a za nabavku novih automobila oko 95.000 KM.

Za deset godina 24 automobila

Služba predsjednika RS, od 2007. do kraja 2017. godine, nabavila je 24 automobila. Kupljeno je deset automobila „VW Passat“, četiri „Audija A6“, jedan „Audi A8“, jedan „Mercedes“, četiri „VW Golfa“ i četiri vozila „VW Polo“.

Vozila su plaćena čak 1.715.290 KM sa uračunatim PDV-om.

Od ovog broja vozila, 17 se koristi, šest je prodato i jedan automobil je rashodovan, podaci su Službe predsjednika dostavljeni nedavno na poslaničko pitanje u Narodnoj skupštini RS.

Kasu Predsjednika RS nije zahvatila ekonomska kriza njegovih građana, pa je Služba prošle godine imala na raspolaganju 10,7 miliona KM. Ista cifra navedena je i ove godine. Kako je RS, prema posljednjem popisu, izbrojala 1.170.342 stanovnika, to znači da svaki građanin za budžet Predsjednika RS izdvaja 9,1 KM.

0 Shares
0 Shares
Copy link