Početna  /  Dodik dolazi u Sarajevo pod posebnim uslovima
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska Vijesti

Dodik dolazi u Sarajevo pod posebnim uslovima

Advokatski tim Milorada Dodika načelno je dogovorio sa Tužilaštvom BiH način saslušanja predsjednika Republike Srpske, saznaje N1.

Milorad Dodik (Foto: Moja Hercegovina)
Milorad Dodik (Foto: Moja Hercegovina)

Više izvora N1 kaže da je advokat Goran Bubić posljednji put viđen u Tužilaštvu u ponedjeljak, kao i da je ministar policije Republike Srpske, Dragan Lukač, Tužilaštvu poslao nekoliko dopisa u kojima navodi da MUP ima saznanja da je bi Dodik, dolaskom u Sarajevo, bio izložen snajperskom napadu.

Isti izvori navode da je, zbog svih okolnosti dogovoren poseban transport Dodika do Tužilaštva. Prema tom dogovoru, Dodik će helikopterom sletjeti u Istočno Sarajevo, gdje će ga čekati blindirani džip. Njime bi bio prebačen u zgradu Tužilaštva u Sarajevu, i to na sporedni ulaz. Tužioci bi ga ispitali, ali uz garanciju da ga neće privesti ili zatvoriti u pritvorsku jedinicu. Kako je i došao, Dodik bi istim blindiranim vozilom bio vraćen do helikoptera.

Zanimljivo je da se o načinu Dodikovog dolaska pregovara, a da predsjedniku RS još ni upućen novi poziv za saslušanje.

Na onaj prvi poziv Dodik se nije odazvao, ali je ujedno i pravdao izostanak. Sada se čeka da Tužilaštvo izda novi poziv, ali, kako nam je ranije rekao advokat Bubić, on još nije stigao na Dodikovu adresu.

Osim slučaja referendum, Milorada Dodika će ispitivati i o okolnostima dodjela zemlje Vuku Hamoviću za Termoelektranu i Rudnik Stanari. Taj predmet, kako saznajemo, vodi tužilac Miroslav Marković.

Ovih dana su još neki svjedoci dobili poziv na saslušanje. Prema našim saznanjima, sporna je procjena izvjesne žene vještaka iz Doboja, koja je po nalogu Vlade Republike Srpske, na čijem čelu još bio Dodik, veći dio zemljišta procijenila kao bezvrijedno.

Ona je vrijednost kopa rudnika procijenila na 2 miliona maraka, što je Vuk Hamović i platio.

Međutim, ostatak zemlje, ispod kojeg, a kako kažu upućenim leži čitavo rudno bogatstvo vrijedno milijarde, ona je proglasila bezvrijednim. Na taj način je Hamoviću omogućeno da dobije rudu besplatno, i da na njoj zaradi milione, kaže naš izvor.

Vrijeme kada bi se Milorad Dodik mogao pojaviti, pod gore objašnjenim okolnostima, u Tužilaštvu BiH još nepoznato. Prema nekim izvorima, to bi se moglo dogoditi vrlo brzo, a prema nekim informacijama, sljedeće sedmice, kada bi mogao stići i novi poziv Tužilaštva.

0 Shares
0 Shares
Copy link