Početna  /  Dodik: Dokument nije naveo ulogu muslimana u NDH
Izdvajamo Republika Srpska

Dodik: Dokument nije naveo ulogu muslimana u NDH

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) na kojoj treba da se zauzme stav o “Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta”, održava se danas u Banjoj Luci.

Nedeljko Čubrilović (Foto: Moja Hercegovina)

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović izjavio je da “Rezoluciju o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta” nije trebalo usvajati i da je ona samo produbila razdor unutar BiH.

“Ne znam da li smo mogli izabrati težu temu za raspravu. Temu je nametnuo istorijski trenutak u kojem se nalazimo, odnosno PD Parlamenta BiH koji je usvojio rezoluciju 15-og maja ove godine. Želim jasno da poručim da je ova rezolucija, s obzirom na njen sadržaj, nepotreban politički dokument koji nije trebalo usvajati. Ona je unijela razdore kako u BiH, tako još više u RS, što me vrijeđa i boli. Ne mogu se oteti utisku da donosiocu rezolucije nije bio cilj da dolije ulje na vatru i poslije gasi benzinom”, istakao je Čubrilović i dodao da navedenom rezolucijom nisu kvalifikovani zločini i genocid nad srpskim narodom, ali i Jevrejima i Romima.

On je zaključio da je istina da nisu svi podjednako učestvovali u antifašističkoj borbi i da to treba jasno reći, odnosno da se pred istinom ne smije ustuknuti, objašnjavajući da u “Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta” ima, kako je naveo, lažne simetrije.

Srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kazao je da “Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta” treba da bude odbačena i da se zabrani njena primjena na prostoru Republike Srpske.

“Ova tema zaslužuje da se o njoj bavimo ozbiljno, u skladu sa činjenicama i da imamo potrebno jedinstvo. Ova rezolucija je podvala od strane političkog Sarajeva, koje je iskoristilo trenutak da podvali političke neistine i da ponizi srpske žrtve. Rezolucija počiva na potpunom revizionizmu i interpretacija je netačnih navoda sa željom da se tema zloupotrijebi: od toga da rezolucija osudi žrtve fašističkog terora, došli smo do toga da je ovo osuda fašističkih režima. Fašističkih režima u svijetu je bilo mnogo”, kazao je Dodik i podvukao da je jedina stvar oko koje se svi slažu Blajburg i da oko Blajburga nema rasprave.

“U ovom dokumentu se ne spominje genocid nad srpskim narodom. NDH je imala zvaničnu politiku i bila je država hrvatskog i bošnjačkog naroda, a to se nigdje ne spominje. Jedna trećina Srba je trebalo da se pobije, trećina da se raseli, a trećina da se pokrsti. Termin ustaše se u ovoj rezoluciji redukuje na ustaški režim, što govori da je to činio Pavelić, a nisu činili drugi”, istakao je Dodik i naglasio da se u dokumentu ne vidi uloga muslimana u NDH.

Autor: Stefan Blagić

22 Shares
Copy link
Powered by Social Snap