Početna  /  Dodik: Dan RS ne može biti niti jedan drugi datum
Republika Srpska

Dodik: Dan RS ne može biti niti jedan drugi datum

“Odluka Ustavnog suda BiH je neprihvatljiva i ponižavajuća i dio je koncepta rušenja Dejtonskog sporazuma u kojem entiteti imaju prostor za politički rad, a oni su ujedno konstituirajući element BiH”, poručio je Milorad Dodik na konferenciji za medije u Prijedoru.

Milorad Dodik (Foto: Moja Hercegovina)
Milorad Dodik (Foto: Moja Hercegovina)

On je kazao da kraj godine donosi nove obaveze o kojima su u RS razgovarali te da se sve stvari odvijaju kako je dogovareno unutar zadatih obaveza.

“Dan RS, 9. januar, ne može biti promijenjen, jer je tada održana Skupština na Palama kojoj sam prisustvovao. Dan RS ne može biti niti jedan drugi datum.

Obrazloženja Ustavnog suda su poražavajuća za zdrav razum. Navodno jedan broj ljudi u RS se identifikuje sa tim datumom. Ne identifikuju se ni svi Nijemci sa Njemačkom, pa nema problema”, poručio je predsjednik RS.

On je izjavio da se godinama pokušava nametnuti 25. novembar kao Dan državnosti BiH. “U Sarajevu oni koji slave 25. novembar su oni koji su pokušali da odvoje BiH od Jugoslavije.”

Dodik je poručio da je BiH nemoguća država jer ima tijelo koje se ponaša antidejtonski i antiustavno.

“Tijelo koje odlučuje o praznicima u Republici Srpskoj je Narodna skupština. NSRS je primjetila, u vidu s prethodnim ponašanjima Ustavnog suda, i preventivno donijela odluku. Pozvao sam sve relevantne političke faktore na sastanak danas u predsjedničkoj Palati gdje ćemo, nadam se, poslati jednu jedinstvenu izjavu.”

On je kazao da želi hitno donošenje Zakona o Ustavnom sudu i eliminisanje stranaca iz njega.

“Sve odluke su donesene jer su stranci zajedno s Bošnjacima glasali i imali većinu. Poznato je da su strane sudije pod utjecajem međunarodnog predstavnika u BiH. Želimo da se donese zakon u Ustavnom sudu BiH u kojem neće biti stranih sudija, gdje će tri sudije dolaziti iz RS, a iz FBiH 6”, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i dodao da će RS tražiti vraćanje himne i grba.

Za kraj je naglasio da cinično zvuči objašenjenje Ustavnog suda kako građani mogu slaviti Krsnu slavu.

Izvor: N1

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap