Početna  /  Dodik: Četiri kineske kompanije uskoro u Srpskoj
Bosna i Hercegovina Republika Srpska

Dodik: Četiri kineske kompanije uskoro u Srpskoj

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se sa sigurnošću može reći da će četiri kineske kompanije iz oblasti zdravstva, polihema, poljoprivrede i stočarstva doći u Srpsku narednih sedmica s ciljem potencijalnog otvaranja novih fabrika i zasnivanja proizvodnje robe koju bi mogli da plasiraju ne samo u Srpskoj, već i na evropsko tržište.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

“Naš cilj je bio da animiramo njihove kompanije da posluju sa nama i da pokušaju naći razlog da kod nas otvore određene proizvodnje”, rekao je Dodik.

On je naveo da je prednost Srpske, koju su Kinezi prihvatili kao relevantan faktor, upravo dostupnost regionalnog i globalnog tržišta, te da je bilo priče i o formiranju specijalizovanih ekonomskih zona.

“Preostaje da naši ljudi u opštinama i Vladi Srpske široko prihvate takvu inicijativu. Sve činimo da u Srpskoj obezbijedimo posao za naše ljude i očekujem da će ovo dati dobar efekat”, rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske.

Dodik je istakao da je tokom njegove višednevne posjete Kini Republika Srpska na svim mjestima bila prepoznata i potpuno uvažavana kao prijatelj s kojim treba poslovno i politički sarađivati.

On je rekao da je posjeta veoma uspješna zbog niza uspješnih sastanaka na visokom političkom nivou, u okviru kineske Komunističke partije, kao i susreta sa privrednicima i predstavnicima velikih kineskih kompanija.

Dodik je naveo da je Kina ogromna zemlja sa kompanijama koje su među 50 najvećih u svijetu čime se dokazuje da i država sa dobrim menadžmentom može da bude dobar gazda.

On je ocijenio da je Kina prije osam-devet godina bila usmjerena na izvoz po svaku cijenu što je u toj zemlji kasnije dovelo do akumulacije kapitala i privuklo značajan novac iz cijelog svijeta.

“Bili smo u `Mindrej` kompaniji koja se bavi proizvodnjom medicinske opreme koju prodaje u NJemačkoj, Americi, Britaniji, Holandiji, Italiji i drugim visokotehnološkim zemljama, što govori da pobjeđuju konkurenciju. Oni su se usmjerili na neku sljedeću fazu, a to je kvalitet, konkurencija i dominacija. Zato treba biti prisutan u Kini iako je to daleko”, objasnio je predsjednik Srpske.

On je dodao da Kinezi tradicionalno prepoznaju Srbe kao prijateljski narod.

0 Shares
0 Shares
Copy link