Početna  /  Dodik: Bošnjaci moraju da znaju da BiH nije njihova, a RS je isključivo naša
Republika Srpska

Dodik: Bošnjaci moraju da znaju da BiH nije njihova, a RS je isključivo naša

Dodik: Bošnjaci moraju da znaju da BiH nije njihova, a RS je isključivo našaIzvor: REUTERS/Dado Ruvic

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik smatra da će se Balkan u budućnosti sam organizovati i da su pokušaji da se BiH sačuva ovakva kakva je sada osuđeni na propast. “SAD i Evropa misle da mogu da dođu ovdje sa štapom i da od nas zahtijevaju stvari, to nikada neće funkcionisati”, rekao je Dodik u intervjuu za Russia Today.

Dodik je naglasio da Srbi ne vide Bosnu i Hercegovinu kao svoju državu, što je osnovni problem, te da “Republika Srpska ostaje posvećena svojoj autonomiji i da želi da ima najbolje moguće odnose sa Srbijom”.

“Mi mislimo da je Srbija naša zemlja… Ne želimo da nanesemo nikakvu štetu Bošnjacima, ali oni moraju da znaju da BiH nije njihova, ona je za sve nas u toj zemlji, Republika Srpska je isključivo naša. Kada budu naučili tu lekciju onda ćemo moći sarađivati”, poručio je Dodik.

On je podsjetio na veoma snažno prisustvo Alijanse prije 20 godina, te naveo podatak da je u BiH bilo 60.000 vojnika i da je NATO mogao da diktira politiku, ali da “ni tada nisu uspjeli da slome volju naroda, te upitao zašto misle da sada mogu nešto da promijene”.

Dodik je istakao primjer Kosova, kao i da se govori kako Kosovo ima pravo da se otcijepi, da su Srbi sada tamo manjina i da treba da šute, ali to, kako je rekao, neće doprinijeti rješenju problem i u historijskom smislu se pokazalo neodrživim.

Za Rusiju je Dodik rekao da postupa ispravno u regionu, da je tu da pomogne, a ne da nikome drži lekcije o tome kako treba da se ponaša u političkoj areni, te da Rusi oduvijek imaju posebno mjesto u srcima Srba, što oni na Zapadu odlično znaju.

“Oni na Zapadu govore o lošem uticaju Rusije na Balkanu nezadovoljni ruskim napretkom o pitanju ekonomskog rasta i rastućeg geostrateškog značaja. U stvari jedini loš uticaj je onaj sa Zapada, koji je razbio našu političku i institucionalnu volju kako bi dobili ono što oni žele i da bi postigli svoje vlastite političke ciljeve. Rusija to nikada nije uradila”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da je više pita razgovarao sam predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom i da se nikada nije pojavio nijedan zahtjev, već da je uvijek bilo pitanje kako mogu da pomognu.

Dodik je ponovio da je entitet Republika Srpska odbila da da saglasnost državi da usvoji sankcije protiv Rusije i da je to Zapad protumačio kao naredbu Rusije, što nije istina.

“Nikada o tome nismo razgovarali ni sa Putinom ni sa nekim drugim. Rusi razumiju naš stav, kao i kontekst u kome radimo”, rekao je Dodik, koji smatra dobrim i to što Rusija i Turska sarađuju.

Prema njegovim riječima, dobri odnosi Rusije i Turske mogli bi da pomognu Balkanu, ta saradnja je dobar primjer kako stvari mogu da se normalizuju.

60 Shares
60 Shares
Copy link