Početna  /  Dodatni radovi na izgradnji MUP-ovog poligona, “Inter-metal” ponovo “na konju”
Istrage Izdvajamo

Dodatni radovi na izgradnji MUP-ovog poligona, “Inter-metal” ponovo “na konju”

U toku izvođenja radova na izgradnji poligona u Centru za obuku u Zalužanima, kako tvrde iz MUP-a Srpske, pojavila se potreba za izvođenjem dodatnih radova koji nisu bili predviđeni osnovnim ugovorom o izvođenju radova.

Komisija za javne nabavke je konstatovala da je nadzorni organ odobrio izvođenje navednih radova, da je navedene
radove neophodno izvesti i da se izvođenje ovih radova ne može tehnički i ekonomski odvojiti od radova
predviđenih osnovnim ugovorom, stoga je u ovoj javnoj nabavci primijenjen pregovarački postupak bez objavljivanja obavještenja o nabavci. 

Vrijednost same nabavke iznosiće blizu 15 000 KM bez PDV-a, a ugovor je dodiljen firmi „Inter-metal“ d.o.o. Banja Luka i potpisan je 16.4.2020.

“Inter-metal” je krajem 2018. godine takođe dobio sličan posao putem pregovaračkog postupka bez objavljivanja obavještenja o nabavci, na osnovu, kako su identično naveli, ugovora za izvođenje dodatnih – nepredviđenih radova na izgradnji toplovoda u kompleksu Centra za obuku u Zalužanima. Cijena nabavke je iznosila 11.000 KM bez PDV-a.

Interesantno je i da je “Inter-metal” “ugrabio” posao izgradnje kotlovnice u objektu 30 u Centru, koja je koštala 21.200 KM bez PDV-a. Ugovor je potpisan 3.4.2019. godine, a na sam javni poziv javile su se tri kompanije, od koje su dvije dostavile prihvatljive ponude. Komisija je bila naklonjena “Inter-metalu”. 

Treba spomenuti i da je ugovor za izgradnju ograde i kapija MUP RS takođe dodijelio firmi „Inter-metal“ d.o.o. iz Banjaluke, a vrijednost ugovora bila je 156.570,75 KM, razumije se, bez PDV-a.

Isto tako, ovoj firmi je dodijeljen i ugovor za nabavku radova na adaptaciji objekta 197 u kompleksu Centra za obuku u Zalužanima u iznosu od 20.000 KM. To se desilo u avgustu prošle godine.

U svim ovim poslovima izuzev izgradnje kotlovnice, navedena firma je bila jedini ponuđač.

Podsjećamo, Narodna skupština Republike Srpske je za izgradnju Centra za obuku u Zalužanima odobrila sredstva u iznosu od 6,5 miliona KM, ali već od polovine 2017. do danas, radovi koji nisu uračunati u ovu cifru iznose dodatnih 3,5 miliona KM, što će reći da je Centar ukupno koštao oko 10 miliona maraka. 

Centar za obuku u Zalužanima zvanično je otvoren u aprilu 2018. godine.

Autor: Stefan Blagić

19 Shares
19 Shares
Copy link