Nedjelja, 19.01.2020
More
  Početna Vijesti

  Đurić: Sistemska kampanja progona preostalih Srba sa Kosova

  Podijeli:

  Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je broj napada na Srbe na Kosovu pojačan u posljednjih mjesec dana i ocijenio da je na djelu sistematska kampanja progona i pritiska na preostale Srbe.

  Marko Đurić (Foto: Beta)

  Sistematska kampanja progona i pritiska na preostale Srbe na Kosovu i Metohiji intenzivirana je u posljednjih mjesec dana”, rekao je Đurić na konferenciji za novinare i dodao da smatra da je uzrok tome stvaranje političke klime netrpeljivosti i netolerancije prema Srbima.

  On je kazao da nema nagovještaja da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen.
  “Srpska strana je bila i jeste uvjerena da je potrebno tražiti kompromis”, rekao je Đurić.

  On je kazao da Beograd od međunarodne zajednice traži da reaguje na napade na Srbe i da očekuje da Kfor, Unmik, Euleks, ali i uticajne države osiguraju mir za građane na Kosovu.

  “Šta još treba da se desi da bi došlo do reakcije hiljade predstavnika bezbjednosti međunarodne zajednice u našoj južnoj pokrajini?”, pitao je Đurić.

  [mhc_antrfile naslov=”Šta još treba da se desi da bi došlo do reakcije hiljade predstavnika bezbjednosti međunarodne zajednice u našoj južnoj pokrajini?, pitao je Đurić.”]

  [/mhc_antrfile]

  On je dodao da je posljednji trenutak da međunarodna zajednica ispuni svoje obaveze iz Rezolucije 1244 i Kumanovskog sporazuma.

  Đurić je nabrojao sve napade na Srbe u poslednjih mesec dana, među kojima hapšenje Dejana Slavića, napad u Starom Grackom, napad u selu Petrič, napad na ambulante u Suvom Dolu i selu Novake kod Prizrena, krađu stoke, zabranu Crvenoj zvezdi da gostuje u Gračanici, a reditelju Borisu Malagurskom da uđe na Kosovo.

  On je rekao da je Vlada u Prištini 29. maja Prijedlog statuta Trepče usvojila bez konsultacija s predstavnicima Srba, i ocenio da “onaj ko dira Trepču udara na temelje egzistencije srpskog naroda na Kosovu i Metohiji”.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI