Početna  /  Đurić: Sistemska kampanja progona preostalih Srba sa Kosova
Srbija Vijesti

Đurić: Sistemska kampanja progona preostalih Srba sa Kosova

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je broj napada na Srbe na Kosovu pojačan u posljednjih mjesec dana i ocijenio da je na djelu sistematska kampanja progona i pritiska na preostale Srbe.

Marko Đurić (Foto: Beta)

Sistematska kampanja progona i pritiska na preostale Srbe na Kosovu i Metohiji intenzivirana je u posljednjih mjesec dana”, rekao je Đurić na konferenciji za novinare i dodao da smatra da je uzrok tome stvaranje političke klime netrpeljivosti i netolerancije prema Srbima.

On je kazao da nema nagovještaja da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen.
“Srpska strana je bila i jeste uvjerena da je potrebno tražiti kompromis”, rekao je Đurić.

On je kazao da Beograd od međunarodne zajednice traži da reaguje na napade na Srbe i da očekuje da Kfor, Unmik, Euleks, ali i uticajne države osiguraju mir za građane na Kosovu.

“Šta još treba da se desi da bi došlo do reakcije hiljade predstavnika bezbjednosti međunarodne zajednice u našoj južnoj pokrajini?”, pitao je Đurić.

[mhc_antrfile naslov=”Šta još treba da se desi da bi došlo do reakcije hiljade predstavnika bezbjednosti međunarodne zajednice u našoj južnoj pokrajini?, pitao je Đurić.”] [/mhc_antrfile]

On je dodao da je posljednji trenutak da međunarodna zajednica ispuni svoje obaveze iz Rezolucije 1244 i Kumanovskog sporazuma.

Đurić je nabrojao sve napade na Srbe u poslednjih mesec dana, među kojima hapšenje Dejana Slavića, napad u Starom Grackom, napad u selu Petrič, napad na ambulante u Suvom Dolu i selu Novake kod Prizrena, krađu stoke, zabranu Crvenoj zvezdi da gostuje u Gračanici, a reditelju Borisu Malagurskom da uđe na Kosovo.

On je rekao da je Vlada u Prištini 29. maja Prijedlog statuta Trepče usvojila bez konsultacija s predstavnicima Srba, i ocenio da “onaj ko dira Trepču udara na temelje egzistencije srpskog naroda na Kosovu i Metohiji”.

0 Shares
0 Shares
Copy link