Nedjelja, 26.01.2020
More

  DIPLOMA(TIJA) GORDANE TADIĆ: Odbacila informacije SIPA, pa za saradnike uzela „pravnike“ iz Viteza

  Podijeli:

  Žurnal objavljuje sadržaj informacije koju je SIPA u septembru proslijedila Tužilaštvu BiH. Državno Tužilaštvo ignoriše aferu diploma, a u radni odnos prima osobe koje su stekle diplome na fakultetima koje SIPA željela obrađivati. Tužilac Ćazim Hasanspahić primio u Tužilaštvo sestru svog saradnika i profesora sa Ševinog univerziteta iz Viteza.

  Pišu: Avdo Avdić/Azra Omerović

  Ni snimci kriminala, ni dokumenti, niti svjedoci nisu dovoljni glavnoj državnoj tužiteljici Gordani Tadić da preduzme bilo kakav korak i raskrinka obrazovnu mafiju okupljenu oko Centra za edukaciju iz Širokog Brijega. Još prije tri mjeseca znala je sve, ali Tužilaštvo BiH donijelo je Naredbu o neprovođenju istrage. 

  „Raspolažemo saznanjima prema kojima se unutar Visoke škole „Logos“, odnosno školske ustanove CEPS za određenu sumu novca (1500 – 5000 eura) može dobiti diploma određenog stepena i smijera. Navedene se malverzacije izvode na način da se, pri zaključivanju akademske godine, u matičnoj knjizi ostavi značajan broj praznih rubrika kako bi se mogli naknadno upisati novodospjeli studenti“, napisala je SIPA 21. septembra Tužilaštvu BiH.

  „Donosimo Naredbu o neprovođenju istrage“, odgovorit će 2. novembra državno Tužilaštvo.

  „Raspolažemo saznanjima da je Marko Jarak, uposlenik Visoke škole „Logos“ neidentifikovanom licu kojem je bila potrebna diploma visokog obrazovanja ponudio rješenje u vidu sticanja brze diplome“, obavijestila je SIPA državno Tužilaštvo.

    „Donosimo Naredbu o neprovođenju istrage“, glasio je odgovor.

  „U mahinacije je jednim dijelom uključen i Božo Vukoja koji je član UO CEPS-a. Posjeduje revizorsku kuću Revidnet d.o.o. Grude. Prema informacijama, on radi revizorske izvještaje prema dogovoru, bez uvida u knjigovodstveno stanje. Vukoja je mnogim privrednicima obezbijedio dobivanje visokoškolskog zvanja sa Visoke škole CEPS, uz uslov da njegova revizorska kuća radi reviziju preduzeća“, navedeno je u Informaciji koju je SIPA uputila Tužilaštvu BiH.

  „Donosimo Naredbu o neprovođenju istrage“, reći će Tužilaštvo.

  „Raspolažemo određenim operativnim saznanjima o nezakonitim aktivnostima izdavanja diploma iz više obrazovnih ustanova (Visoka škola „Logos“ Mostar, Visoka škola CEPS Kiseljak) koje se dovode u vezu sa Ivanom Ševom, odnosno obrazovne ustanove na koje ima uticaj Senad Pehlivanović. Diplome se za utvrđenu novčanu naknadu zaposlenim u raznim institucijama u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. U posljednje vrijeme evidentirani su slučajevi kada su diplome izdavane licima sa područja Hrvatske  i Crne Gore, što ukazuje da ovaj bezbjedonosni problem ima međunarodni karakter“, pisala je SIPA.

   „Donosimo Naredbu o neprovođenju istrage“, odgovorilo je Tužilaštvo BiH.                                                                                                         

  „Ivica Mikulić, prema operativnim podacima, u vezi je sa Ivanom Ševom i uključen je u aktivnosti nezakonitog sticanja diploma,najčešće u vezi sa poslovanjem srednjoškolske ustanove Centar za obrazovanje Široki Brijeg, ali je angažovan i u drugim preduzećima u Ševinom vlasništvu“, navedeno je u Informaciji SIPA-e

  „Donosimo Naredbu o neprovođenju istrage“, odlučilo je Tužilaštvo BiH.

  Podaci ukazuju na uključenost Ivice Mikulića i u dogovaranje i realizovanje izdavanja diploma za više lica koje su posrednici bili predstavnici zakonodavne vlasti u FBoH, kao i više policijskih službenika kojima se diplome izdaju po sniženim cijenama“, piše u dokumentu kojeg je SIPA poslala Tužilaštvu BiH.

  „Donosimo Naredbu o neprovođenju istrage“, bio je stav Tužilaštva.

  „Prema operativnim saznanjima Senad Pehlivanović identifikovan je kao jedan od najsigurnijih realizatora u poslovima nezakonitog sticanja diploma.On radi sa više školskih ustanova – Visokom školom „Logos“ Mostar,  Privatnom srednjom školom „Kočerin“, Centrom za obrazovanje Široki Brijeg, Sveučilištem Vitez i Travnik. Većinu poslova ove vrste obavlja u saradnji sa zaposlenicom Privatne srednje strukovne škole „Verbum“ Sekom Rezo“,  izvijestila je SIPA.

  „Donosimo Naredbu o neprovođenju istrage“, odgovorilo je Tužilaštvo BiH.

  Približno u istom periodu kada je SIPA obavijestila Tužilaštvo BiH o ovom slučaju, u toj pravosudnoj ustanovi okončan je konkurs za prijem novih radnika. 

  Predsjednik Komisije bio je državni tužilac i desna ruka Gordane Tadić – Ćazim Hasanspahić. Na konkursu se posebno iskazala Nerma Halilagić, diplomantica sa privatnog Pravnog fakulteta u Travniku, koju su, naravno, primili u radni odnos. Ugovor je potpisala sa Gordanom Tadić, a odluku o zaposlenju donio je tužilac Ćazim Hasanspahić. Zaposlenica Nerma Halilagić je sestra Nermina Halilagića, uposlenika Tužilaštva BiH i stručnog saradnika tužitelja Ćazima Hasanapsahića, inače predsjednika Komisije za prijem. 

  Nermin Halilagić profesor je na Pravnom fakultetu u Travniku koji djeluje u okviru Sveučilišta Vitez, koji je u vlasništvu porodice Ševo iz Širokog Brijega. Predaje vikendom, a za njegov bolji radno-pravni status i u Tužilaštvu i na fakultetu pobrinula se lično Gordana Tadić. No, o tome u narednim danima. Jer istraga Žurnala nije obustavljena…

  (zurnal.info)

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI