Hercegovci dio pobjedničkog tima takmičenja u inovacijama

 GACKO, TREBINJE – Gačanin Miljan Sikimić i Trebinjac Bojan Suknović, dio su inovativnog tima Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu koji je zauzeo prvo mjesto na „Balkan Policy Hackathon-u“ takmičenju u inovacijama koji se održao 26. i 27. februara u Sarajevu .

Pobjednički tim Elektrotehničkog fakulteta

“Balkan policy hackathon” je takmičenje u kome  učesnici stvaraju kreativne prijedloge o tome šta treba da se promijeni, zašto i kako to napraviti, kako bi se poboljšala društvena zajednica.

Alat za rješenje određenih problema, može biti bilo šta što se svakodnevno koristi u svijetu digitalnih komunikacija – veb stranica, mobilna aplikacija, pretraživač, dodatak pretraživača, društvena mreža itd.

Ovaj tim mladih inovatora u kome su pored Suknovića i Sikimića učestvovali Dejan Čančar, Dejan Anđelić i Nikola Crnogorac je na takmičenju učestvovao sa projektom Garbage Collector (GC) na temu zaštite životne sredine „Dream Green“, koji se sastoji od hardvera, veb i android aplikacije koje komunalna preduzeća i građani koriste da bi imali uvid u popunjenost kontejnera i njihovo pravovremeno pražnjenje. Drugi dio sistema odnosi se na razmjenu iskoristivog otpada većih dimenzija koji građani često odlažu pored kontejnera i tako zagađuju životnu sredinu.

Tim će dalje učestvovati u narednom krugu takmičenja koje će se održati 17. aprila u Beogradu na kome će se sastati pobjedničke ekipe iz ostalih gradova koji učestvuju: Beograda, Skoplja i Prištine.

Takmičenje je organizovala Evropska fondacija za Balkan a učestvovalo je deset ekipa.

Milena Koprivica

Autor