Početna  /  Dežulović predstavio hrvatsku Vladu: Kanađani imaju ministra nobelovca, a mi ustašu!
Hrvatska Teme i komentari

Dežulović predstavio hrvatsku Vladu: Kanađani imaju ministra nobelovca, a mi ustašu!

Dva i po mjeseca nakon što je novu vladu dobila Kanada, novu vladu je dobila i Hrvatska. Sličnost je upadljiva: za početak, na čelu hrvatske Vlade je takođe Kanađanin, Tihomir Tim Oresković. Osim toga… osim toga, to bi otprilike bilo sve.

Boris Dežulović (FOTO: Dnevnik.si)
Boris Dežulović (FOTO: Dnevnik.si)

Prije dva i po mjeseca Kanada je dobila novu vladu, a svijet je kao virtuelni hit obišao fajsbuk status kanadske novinarke i blogerke Alane Filips, oduševljene što su “Kanađani po prvi put zaista ponosni, pa čak i pomalo samozadovoljni“ zbog svoje vlade.

“Ovo su činjenice. Imamo ministra životne sredine i KLIMATSKIH PROMJENA. Imamo ministra imigracije, građanstva i IZBJEGLICA. Naš premijer je naučno-fantastični ‘geek’. Naš ministar zdravstva je stvarno doktor. Naš ministar porodice, djece i socijalnog napretka je ekonomista specijalizovan za siromaštvo. Naša ministarka nauke je stvarno naučnica: dobila je i Nobelovu nagradu. Naša ministarka za prava žena je žena! Naš ministar za veterane je kvadriplegičar, jer je stradao u pucnjavi.

Naš ministar zapošljavanja, radne snage i radnika je profesionalni geolog. Naš ministar za demokratske institucije je muslimanski izbjeglica. Naš ministar sporta i osoba s poteškoćama je paraolimpijac. Naš ministar obrane je ratni heroj, veteran iz Avganistana i policajac. NAŠ MINISTAR SAOBRAĆAJA JE, KVRAGU, ASTRONAUT! Polovina naših ministara su žene. Polovina naših ministara su muškarci. Dvojica naših ministara su porijeklom starosjedioci: Kvakiutl i Inuit. Tri naša ministra su rođena izvan Kanade, u Indiji i Avganistanu. Dva naša ministra su Siki. Najmanje jedan ministar je musliman. Najmanje dva ministra su ateisti. Jedna naša ministarka se bori s rakom dojke. Jedan naš ministar je u invalidskim kolicima. Jedan naš ministar je slijep. Jedan naš ministar je otvoreni homoseksualac. Jedan naš ministar je otvoreno crvenokos. A Navdip Beins pri tom ima i savršene brkove“, napisala je tom prilikom Filips.

Jedini naš ministar s poteškoćom je ministarka uprave koja zagovara ukidanje kantona

Dva i po mjeseca kasnije, novu vladu je dobila i Hrvatska. Sličnost je upadljiva: za početak, na čelu hrvatske Vlade je takođe Kanađanin, Tihomir Tim Oresković. Osim toga… osim toga, to bi otprilike bilo sve.

Ovo su činjenice:

Naš novi premijer je kanadski državljanin, ali nije niti Kanađanin – a kamoli ljubitelj science-fictiona, astronaut, nobelovac ili Kvakiutl – već menadžer multinacionalne farmaceutske korporacije hrvatskog porijekla koji pasivno vlada hrvatskim jezikom. Jedan potpredsjednik naše vlade je bivši bogoslov i kandidat za sveštenika. Drugi potpredsjednik naše vlade je bivši policajac i obavještajac.

Naš ministar policije je, naravno, diplomirani inženjer pomorskog saobraćaja i sportski trener.

Naš ministar zdravstva je bio direktor bolnice, prije nego što je smijenjen zbog malverzacija i nepravilnosti u radu. Naša ministarka socijalne politike u prvom je obraćanju pozvala javnost “da moli za Vladu neka je Duh Sveti prosvijetli da radi samo na slavu Božju“. Naš ministar nauke je bivši ljevičar koji je pred izbore u sebi iznenada otkrio katolika, demohrišćanina i HDZ-ovca.

Naš ministar za branitelje je s četrdeset godina otišao u penziju, a u programu ima patriotske dodatke na platu i registar nacionalnih izdajnika. Naša ministarka rada je činovnica koja je u stručnoj komisiji za reviziju nalaza o invalidnosti radila u vrijeme kad je zbog mita i korupcije u toj komisiji izbila nacionalna afera. Naš ministar sporta nikad se u životu nije bavio nikakvim sportom, niti s njim ima ikakve veze. Naš ministar kulture nikad se u životu nije bavio kulturom, niti s njom ima ikakve veze: naš ministar kulture je istoričar revizionista, predsjednik Počasnog blajburškog voda, što svake godine komemoriše stradanje nacističke ustaške vojske.

Naš ministar finansija je menadžer najveće hrvatske trgovačke korporacije. Naš ministar ekonomije je načelnik male seoske opštine od hiljadu i po stanovnika, bivši zamjenik poslovođe jedne Baumaksove prodavnice, smijenjen zbog nestanka nekoliko kvadrata stiropora. Naš je ministar pravosuđa prije samo dvije godine bio sudski pripravnik. Naš ministar turizma je iznajmljivač apartmana koji je vladajućoj stranci donirao hiljadu i po evra. I da, predsjednik je Hrvatskog katoličkog zbora.

Naš ministar obrane je novinar koji je radio u Službi za zaštitu ustavnog poretka i Protuobavještajnoj agenciji, u vrijeme kad je Služba prisluškivala hrvatske novinare, a Agencija ih proganjala i prisiljavala da špijuniraju kolege. Naš ministar graditeljstva je gradonačelnik gradića u kojemu je država morala rušiti bespravno sagrađene dvorce sa betonskim kulama i tornjevima. NAŠ MINISTAR PROMETA JE, KVRAGU, GRADONAČELNIK GRADIĆA KOJI NA DESETAK KILOMETARA MAGISTRALNE CESTE IMA TRIDESET ČETIRI RASKRŠĆA!

Naša vlada nema nešto tako kao što je ministarstvo za osobe s poteškoćama. Jedini naš ministar s poteškoćom je ministarka uprave koja zagovara ukidanje kantona, a vladajuća stranka upravo se kantonima održava na vlasti. Naša zemlja je dvadeset puta manja od Kanade, ali ima dvostruko više kantona.

Naša vlada nema nešto tako kao što je ministarstvo za prava žena. Naša vlada od dvadeset i tri člana ima samo tri žene. Od kojih je jedna bivša časna sestra.

Sto posto naših ministara su Hrvati

Osamdeset sedam posto naših ministara su muškarci. Sto posto naših ministara su Hrvati. Dvadeset dva od dvadeset tri člana naše vlade su katolički vjernici. Jedan naš ministar je musliman, ali je veći Hrvat i ustaša od svih ostalih: on tvrdi da Hrvatska nije pobijedila u Drugom svjetskom ratu, da je antifašizam floskula i da NDH nije bila fašistička.

Nijedan naš ministar nije Srbin, nijedan nije izbjeglica iz Azije, nijedan nije deklarisani homoseksualac: štaviše, najmanje dvojica bili su i aktivisti katoličke kampanje za referendum o braku. Nijedan naš ministar nije astronaut, ali jedan je redovni takmičar na trkama srednjevjekovnih lađa na vesla.

Nijedan naš ministar nije ateista. Nijedan nije bio na Olimpijadi, nijedan nema Nobelovu nagradu, ali jedan ima pet vojnih ordena. Nijedan naš ministar nije u invalidskim kolicima: naši su ministri u Audijima od šezdeset hiljada eura.

Nijedan naš ministar nije crvenokos.

I nijedan nema brkove.

Samo brčiće.

Boris Dežulović za Dnevnik.si

2 Shares
2 Shares
Copy link