Početna  /  Desetkama se upisala u istoriju banjalučkog Ekonomskog fakulteta
Bosna i Hercegovina Republika Srpska

Desetkama se upisala u istoriju banjalučkog Ekonomskog fakulteta

Jelica Rastoka (22), Banjalučanka koja je protekle sedmice postala diplomirani ekonomista upisala se u istoriju 43 godine starog Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci na kojem se školovala. Fakultet je četiri mjeseca prije roka završila sa svim desetkama u indeksu, i to bez poništavanja lošijih ocjena.

Fotoreporter: AA/Miomir Jakovljevic

Osim nje od osnivanja ovog fakulteta sve desetke imalo je još dvoje studenata koji su se školovali prije više decenija.

Diplomski rad “Preduzetništvo u javnoj upravi kao faktor održivog razvoja” odbranila je takođe ocjenom 10.

“Ako govorimo o savremenim trendovima preduzetništvo je jedna od stvari koja mora biti primjenjivana ukoliko bilo koji sistem pa čak i pojedinac želi težiti bilo kakvom napretku i prosperitetu”, rekla je ona i dodala da smatra da je preduzetništvo uz IT sektor još par oblasti, predstavlja profesiju budućnosti.

Završetak fakulteta za nju predstavlja najveći životnu promjenu jer je od prvog razreda osnovne škole svaki radni dan prisustvovala nastavi, odnosno predavanjima.

“Nisam propuštala ni jedna predavanja, ni jedne vježbe, osim ako sam baš bila spriječena, a sad razmišljam kako će moj život izgledati”, ispričala je Jelica Rastoka ekipi Anadolu Agency (AA).

Već dva dana nakon diplomiranja ova odlučna mlada djevojka prikupljala je dokumentaciju za upisivanje master studija, takođe na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci jer je zanima akademska karijera, dok će za više cikluse studija razmisliti i o inostranim fakultetima, a što će joj sigurno olakšati činjenica da govori pet jezika i to engleski, njemački, španski, francuski i ruski.

“Moj najveći san je da napravim naučni doprinos da nešto otkrijem što niko nije otkrio”, kaže ona i dodaje da namjerava da se bavi se analizom preduzetništva sa aspekta održivosti i samoodrživosti jer je – nevjerovatno koji su efekti preduzetništva i samozapošljavanja.

Na pitanje kako je uspjela dobiti “iz prve” sve desetke objasnila je da je gotovo sve ispite polagala u prvom ispitnom roku, a da joj je mnogo pomogao aktuelni sistem školovanja, jer je nakon spremanja dva kolokvijuma na kraju za ispit samo ponavljala već naučeno.

“Mogu reći da je to najviše iz poštovanja prema profesorima, da nisam nikada izlazila na ispit nespremna”, kaže ona.

Ključan je bio i njen interes za nauku i znatiželja zahvaljujući kojoj je pažljivo slušala profesore na predavanjima.

“Stvarno nije bilo ni jednog predmeta u kojem nisam pronašla nešto interesantno”, rekla je ona i dodala da i inače koristi svaku priliku da ljude od kojih može nešto naučiti pita sve što je zanima.

Takmičarski duh posjeduje od malih nogu kada se majkom takmičila ko će složiti više odjeće za kraće vrijeme, a razvijala ga je u osnovnoj i srednjoj školi gdje je učestvovala na brojnim takmičenjima.

0 Shares
0 Shares
Copy link