Početna  /  Delegacija SDA: Podrška Inicijativi za Stolac
Hercegovina

Delegacija SDA: Podrška Inicijativi za Stolac

STOLAC – Delegacija Stranke demokratske akcije boravila je danas u Stocu koji je i dalje u centru pažnje ovdašnje javnosti zbog incidenta, koji je prije sedam dana, prekinuo izborni proces u ovoj opštini.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Predstavnici SDA sastali su se s članovima Inicijative za Stolac kojima su pružili podršku u radu.

Pozvali su na stabilizaciju prilika u ovoj hercegovačkoj opštini i izrazili nadu da će izbori biti što prije održani.

”Posjeta visoke delegacije SDA je posjeta građanima Stoca, posjeta ljudima koji se bore za pravcu i zakon. Imamo vanrednu situaciju, nadamo se da će se izbori uskoro održati. U Stocu niko nije ljubitelj nasilja. Do ovoga je došlo zbog nepoštivanja zakona. Jako mi je žao što je došlo do ovoga. Žao mi je što smo bili dovedeni u situaciju da prekinemo izbore, ali drugog izbora nismo imali. Uopće nije bitno ko će pobijediti, bitno je da sve bude korektno”, rekao je Salmir Kaplan, kandidat na načelnika Opštine Stolac.

Salmir Kaplan (Foto: Moja Hercegovina)
Salmir Kaplan (Foto: Moja Hercegovina)

Šefić Džaferović koji je predvodio delegaciju SDA u Stocu kazao je da svi građani Stoca zaslužuju podršku, ne samo jedan dio građana.

”Mi smo u ovom sastavu danas izašli da damo podršku Inicijativi za Stolac i svim građanima Stoca na stabiliziranju situacije i prilika ovdje. Danas smo u razgovorima s predstavnicima Inicijative kazali da insistiramo da se utvrde sve činjenice koje su vezane za izborni proces u Stocu. Više je nego očigledno da je jedan dio lokalne administracije pokušao da utiče u izbornim prevarama. Tražimo da se građani Stoca prestanu pozivati u Policijsku stanicu, da se krene od onih koji su ”zakuhali” cijelu stvar. Neprihvatljo je da to budu samo ljudi koji podržavaju Inicijativu. Tražimo do CIK-a da raspiše nove izbore koji će se održati isključivo u skladu sa zakonom uz povećanu superviziju. Pozivamo sve građane Stoca, ne samo Bošnjake, da učestvuju u uspostavi konstruktivne atmosfere”, ispričao je Džaferović.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Prokomentarisao je i dolazak predstavnika Vlade Hrvatske u Stolac. Rekao je da nema ništa protiv dolazaka državnika iz susjednih zemlja, ali tek kad se ispoštuju određene procedure.

”Zvanični susjednih zemalja su uvijek dobrodošli u BiH, ali se za to trebaju ispuniti određene procedure koje propisuje država BiH. Ja ne znam da li su ove procedure ispoštovane. Želimo da kada zvaničnici susjednih zemalja dolaze ovdje, da daju podršku svim građanima BiH. Nije dobro dolaziti i podržavati samo jednom narodu. Ova zemlja je takva i zahtjeva da se daje podrška svim njenim građanima”, dodao je.

Podsjećamo, još uvijek nije poznato kada će izbori u Stocu biti održani.

3 Shares
3 Shares
Copy link