Početna  /  Davor Dragičević saopštio detalje iz banjalučke sudnice: Zašto Rađen zapravo nije svjedočio?
Izdvajamo Republika Srpska

Davor Dragičević saopštio detalje iz banjalučke sudnice: Zašto Rađen zapravo nije svjedočio?

Foto: Buka
Danas je u Banjaluci nastavljen glavni pretres u predmetu tužbe za klevetu protiv Davora Dragičevića, koju su protiv njega podnijeli bivši najviši funkcioneri MUP-a Republike Srpske Dragan Lukač, Darko Ilić i Darko Ćulum.

Oni su Dragičevića tužili jer ih je javno prozivao i optuživao da stoje iza ubistva Davida Dragičevića te da učestvuju u ometanju istrage.

Po ovoj tužbi svaki od njih traži od Davora po 8000 KM.

Dragičević je za BUKU rekao da se juče nisu pojavila dva svjedoka Ifet Feraget i Izet Katana a da je svjedočio Branislav Borenović kao predsjednik tada formiranog Anketnog odbora Narodne skupštine Republike Srpske, te mu se zahvalio na korektnom svjedočenju.

Borenović je između ostalih rekao, a kako je prenio portal Gerila, da je Anketni odbor došao do saznanja koja su u potpunosti u suprotnosti sa onim što je bilo predočeno od strane policijskih i forenzičkih institucija Republike Srpske, te i da je zaključak Odbora bio da su zahtjevi porodice Dragičević i javnosti, u traženju istine u slučaju ubistva, sasvim opravdani

„Đorđe Rađen je bio u sudnici, ali nije svjedočio. Njegov advokat, Dragan Stupar, nas je pozvao i rekao nam novu činjenicu, koju sam ja znao, ali javnost do sada nije. Naime, Đorđe Rađen je pod “šapom Tužilaštva BiH”. Advokat Stupar je rekao da se uskoro očekuje odluka Tužilaštva BiH, samo je bitno kako će Rađen biti okarakerisan, da li će biti uhapšen kao Davidov ubica ili će biti svjedok saradnik. Ja bih više volio da bude svjedok saradnik, jer Đorđe Rađen nije ubica Davida Dragičevića. Ja ću i danas insistirati da Rađen bude saslušan jer sam ja okrivljeni i sve što on kaže ide meni lično u korist, a takođe ga povezuje sa Lukačem, Ćulumom i Ilićem“, rekao je Dragičević danas za BUKU.

Podsjetimo, Rađen je inače vlasnik kuće koju je prema ranijim izjavama policijskih službenika u noći nestanka navodno opljačkao David Dragičević.

Podsjetimo, slučaj ubistva Davida Dragičevića još nije riješen iako je prošlo skoro pet godina.

Tijelo mladića Davida Dragičevića je pronađeno na ušću pritoke Crkvene u rijeku Vrbas kod tvrđave Kastel u Banjaluci,  24. marta 2018. godine. Prvobitna policijska istraga utvrdila je da smrt nastala utapanjem, ali bez elemenata krivičnog djela.

Sve ove prvobitne “činjenice” o navodnoj zadesnoj smrti Davida Dragičevića saopštene su javnosti na dosad u policijskoj praksi nezabilježenoj konferenciji za medije , gdje je predstavljena verzija slučaja prema kojoj je David od dejstvom alkohola i droga bio u nekoliko banjalučkih kafića i klubova, potukao se sa tri osobe, pri tom zadobio lakše tjelesne povrede, da bi nešto prije 3 sata ujutro opljačkao Rađenovu kuću u Banjaluci, a nakon pljačke upao u rječicu Crkvena ili čak izvršio samoubistvo.

„Dosadašnja istraga jasno ukazuje da se u slučaju smrti Davida Dragičevića radi o zadesu. On je vjerovatno pao u rijeku Crkvenu koja je bila nabujala i voda ga je potom odnijela do mjesta gdje je tijelo pronađeno”, rekao je na pomenutoj konferenciji Darko Ilić, tadašnji načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet.

Patolog koji je obavio obdukciju rekao je da se David utopio, a da povrede koje je zadobio za života, nikako nisu mogle biti fatalne. Kasnije su utvrdili da je vrijeme smrti 4 ujutro te iste večeri kada je nestao, te da je toksikološki nalaz pokazao da je David u sebi imao tragove LSD-a, marihuane i alkohola.

Kada se u javnosti pojavila snimka nadzorne kamere opljačkane kuće na kojoj se vidi silueta pljačkaša koja ne nalikuje nastradalom Davidu, mladićeva porodica je odbacila sve navode sa pomenute konferencije za novinare. a Davor Dragičević je odbio pokopati sina sve do druge, nezavisne obdukcije koju je obavio patolog s beogradske Vojnomedicinske akademije, čiji je nalaz utvrdio nešto drugo- vrijeme smrti razlikovalo se od prvog nalaza za 2 do 4 dana.

Sve izrečene nedoumice i nejasnoće koje su saopštili predstavnici MUP-a RS na toj spornoj konferenciji za novinare, a za koju su i predstavnici tužilaštva i Predsjednik RS Milrad Dodika rekao da je bila greška, ali i sve što su objavili i rekli kasnije na privatnu istragu koju su provodili Davidovi roditelji, samo je kod građana pojačavalo bijes, razočarenje i nepovjerenje u vitalne državne institucije.

Davidova smrt i konferencija MUP-a pokrenuli su višemjesečne protestne skupove „Pravda za Davida” na banjalučkom Trgu Krajine. Davidovi roditelji od samog početka tvrde da Davidova smrt nije bez elemenata krivičnog djela već da se radi o ubistvu.

Okružno tužilaštvo nakon tri mjeseca vršenja predistražnih radnji, dana 28. juna 2018. donosi naredbu o sprovođenju istrage protiv nepoznatih počinilaca zbog osnova sumnje za ubistvo.

Višemjesečni protesti Pravde za Davida kulminirali su tokom održavanja tri velika skupa u Banjaluci, kada su su okupile desetine hiljada građana. Posljednji veliki skup održan je 5. oktobra, dva dana prije izbora u BiH.

Protesti Pravde za Davida na Trgu Krajine okončani su 25.12.2018. godine hapšenjem Davora Dragičevića i čišćenjem Trga Krajine. Par dana protesti se održavaju spontano, šetnjama banjalučkim ulicama, predvođeni Davorom Dragičevićem.

Posljednja šetnja održana je 30.decembra 2018.godine policijskom akcijom u kojoj je privedeno nekoliko lica. Od tog dana ne postoje okupljanja na Trgu Krajine a nekoliko građana se svakodnevno okuplja u porti ispred Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci. Davor Dragičević u strahu bježi na nepoznatu lokaciju.

Kako su i ranije obećali, Davidovi roditelji vrše ekshumaciju Davidovih posmrtnih ostataka 12. marta 2019. godine a David svoj posljednji smiraj pronalazi na groblju u austrijskom Wiener Neustadtu, predgrađu Beča.

Tužilaštvo BiH zatražilo je 22. februara 2021. godine dostavljanje predmeta koji se odnose na Davida Dragičevića. Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je Tužilaštvu BiH dostavilo na uvid traženi predmet 3.marta.

Zvanično Tužilaštvo BiH preuzelo je ovaj slučaj.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap