Početna  /  Darvin ili Gospod- rasprava na Saboru SPC
Vijesti

Darvin ili Gospod- rasprava na Saboru SPC

Zasjedanje Sabora SPC počelo je napadom na episkopa Maksima i profesore Bogoslovskog fakulteta potpisnike apela protiv peticije za ukidanje Darvinove teorije.

FOTO: Blic

List podsjeća da je zasjedanje Sabora SPC započelo u ponedeljak, ali da se na jednom, umjesto sabornosti sve pretvorilo u netrpeljivost i nerazumijevanje.

Prvo je, tvrdi list, meta bio vladika zapadnoamerički Maksim, koji je zajedno s kolegama sa Bogoslovkog fakulteta uputio apel protiv peticije kojom se traži ukidanje Darvinove teorije iz školskog sistema.

To je u nekim crkvenim krugovima shvaćeno kao vjerovanje potpisnika iz SPC u Darvinovu teoriju postanka. Iznenađenje je, dodaje list, bilo što su sudeći po dešavanjima na Saboru, to shvatile i neke vladike ili im je taj apel bio povod za napad na vladiku Maksima.

Priprema terena za napad na vladiku Maksima, navodi dalje Blic, počela je i prije sjednice Sabora, kada su profesori Bogoslovskog fakulteta opomenuti da su napravili grešku kada su se javno oglasili stavom koji se protivi ukidanju Darvinove teorije. Oni su zbog toga okarakterisani kao oni koji ne vjeruju u Sveto pismo i svoju vjeru u Gospoda.

Polemika je potom nastavljena i na zasjedanju Sabora, mimo dnevnog reda, a vladika Maksim je označen kao darvinista- što praktično znači da on vjeruje da je čovjek nastao od majmuna, a ne od Gospoda, čemu uči Crkva.

Najglasniji je bio vladika Amfilohije, a rasprava je došla dotle da je zatraženo da se analizira riječ po riječ iz pomenutog apela protiv ukidanja Darvinove teorije.

Moja Hercegovina

0 Shares
0 Shares
Copy link