Početna  /  Darko Trifunović za MH: Đukanovića nije pobijedila opozicija, već vladika Amfilohije i SPC
Izdvajamo Teme i komentari

Darko Trifunović za MH: Đukanovića nije pobijedila opozicija, već vladika Amfilohije i SPC

Darko Trifunović
Politički analitičar iz Beograda Darko Trifunović tvrdi da su Srpska pravoslavna crkva i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije najzaslužniji za pobjedu opozicije na juče održanim izborima u Crnoj Gori.

Komentarišući za Moju Hercegovinu (ne)očekivani poraz Mila Đukanovića i najvjerovatniji odlazak njegovog DPS-a u opoziciju nakon tridesetogodišnje vladavine, Trifunović ističe da je sada najvažnije zadržati mir i stabilnost u toj zemlji.

Prve poruke koje su se s obje strane mogle čuti poslije objavljivanja preliminarnih rezultata izbora, ali i sam način vođenja predizborne kampanje pokazao je demokratsku zrelost u Crnoj Gori, za razliku od političkih sukoba koje uoči svakih izbora gledamo u Srbiji ili Republici Srpskoj. Pobjeda opozicije u Crnoj Gori je tijesna, a za nju nisu zaslužni tamošnji opozicionari, već SPC i vladika Amfilohije. S obzirom na to koliko je Crkva bila aktivna u samoj predizbornoj kampanji, lično sam očekivao mnogo ubjedljiviju pobjedu opozicije“, kaže Trifunović za naš portal.

On dodaje da će sada biti izuzetno zanimljivo posmatrati unutrašnje promjene u političkom životu Crne Gore, ali i način vođenja spoljne politike te zemlje budući da je, kako podsjeća, Crna Gora priznala nezavisnost Kosova i članica je NATO.

„Ovo nije ubjedljiva pobjeda opozicije koja ne krije da je proruski orijentisana, tako da u skorije vrijeme ne očekujem dramatične promjene u spoljnoj politici Crne Gore“, ističe Trifunović.

Na pitanje da li bi, i u kolikoj mjeri, jučerašnji poraz Đukanovićevog DPS-a mogao da utiče na rezultate predstojećih lokalnih izbora u Republici Srpskoj, on odgovara da je to u ovom trenutku teško procijeniti.

Nevjerovatno je da narod u Republici Srpskoj pred svake izbore ‘pada’ na istu priču i lažna srbovanja. Dovoljno je da im neko mahne s tri prsta, da im obeća kule i gradove i ljudi odmah zaboravljaju tešku bijedu u kojoj žive, da nemaju posla, da im djeca bježe preko granice, da im s ovakvom vlasti nema nikakve perspektive. Poučen iskustvom i lakovjernošću naroda u Srpskoj, teško mi je reći da bi pobjeda opozicije u Crnoj Gori mogla da ima nekog prevelikog uticaja na predstojeće izbore u RS i BiH“, zaključuje Trifunović.

Podsjećamo, Crnogorska Državna izborna komisija (DIK) objavila je jutros preliminarne rezultate na osnovu 98,55 odsto obrađenog uzorka, prema kojima je Demokratska partija socijalista osvojila 35,12, a koalicija “Za budućnost Crne Gore” 32,52 odsto glasova.

Koalicija “Mir je naša nacija” je osvojila 12,55 odsto, “Crno na bijelo” 5,57, Socijaldemokrate 4,09, Bošnjačka stranka 3,81, SDP – Jaka Crna Gora 3,14, Albanska lista 1,61, a Albanska koalicija Jednoglasno 1,16 odsto.

Hrvatska građanska inicijativa je osvojila 0,27, a Hrvatska reformska stranka 0,13 odsto glasova, i one, prema ovim rezultatima DIK-a, nisu prešle cenzus.

Tri opozicione koalicije trenutno imaju 41 mandat u crnogorskoj skupštini koja broji 81 poslanika, te ima jednu ruku više od, još uvijek, aktuelne vlasti okupljene oko Đukanovićevog DPS-a.

Moja Hercegovina

6 Shares
6 Shares
Copy link