Početna  /  Danas se širom svijeta obilježava Međunarodni dan žena
Bosna i Hercegovina Republika Srpska Vijesti

Danas se širom svijeta obilježava Međunarodni dan žena

Kao i svake godine, 8. marta se obilježava Međunarodni dan žena. Tako se i na današnji dan širom svijeta slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog pola. Deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike obilježen je prvi Dan žena 8. marta 1909. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Između ostalih važnih istorijskih događaja, njime se obilježava i požar u fabrici Triangle Shirtwaist u Njujorku  1911. godine kada je poginulo više od 140 žena.dan zena 3

Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. vijeka u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uslova. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale 8. marta 1857. u Njujorku .Tekstilne radnice su protestovale zbog loših radnih uslova i niskih plata, a te iste žene su osnovale sindikat dva mjeseca kasnije.Protesti 8. marta događali su se i sljedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz Njujork tražeći kraće radno vrijeme, bolje plate i pravo glasa.
Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale kada je ustanovljen “Međunarodni dan žena” na prijedlog slavne njemačke socijalistkinje Klare Zetkin.

Dan žena u početku se obilježavao kao državni praznik u Rusiji, Bjelorusiji, Ukrajini, Kazahstanu, Kirgiziji, Moldaviji, Mongoliji i Tadžikistanu. Međutim, 1960-ih su ga ponovno počele slaviti feministkinje. Godine 1975., koja je proglašena Međunarodnom godinom žene, UN su službeno počeli obilježavati Međunarodni dan žena.Danas mnoge organizacije u svijetu obilježavaju Međunarodni dan žena, a neke se nastoje izboriti da postane državni praznik u kojima to još nije.

7 Shares
7 Shares
Copy link