Početna  /  Dan opštine Nevesinje i sjećanje na Mitrovdanske bitke
Hercegovina nevesinje

Dan opštine Nevesinje i sjećanje na Mitrovdanske bitke

NEVESINJE – U Nevesinju se danas obilježava Mitrovdan – Dan opštine. Biće održan niz manifestacija kao znak sjećanja na mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine – simbola odbrane istočne Hercegovine u kojima su poginula 64 borca Vojske Republike Srpske, a više od 950 je ranjeno.

vetom arhijerejskom liturgijom koju u Crkvi Svetog Vaznesenja Hristovog u Nevesinju služi umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije, počelo je obilježavanje Mitrovdana.

Liturgiji prisustvuje izaslanik predsjednika Republike Srpske Siniša Karan, narodni poslanici Ilija Tamindžija, predstavnici opštinskih boračkih organizacija iz Hercegovine, opštinski zvaničnici i brojni građani Nevesinja.

Nakon liturgije planirano je polaganje vijenaca kod Spomenika slobode, a nakon toga slijedi svečana akademija, obraćanje zvaničnika i umjetnički program u obnovljenom Domu kulture “Nebojša Glogovac”.

Prethodno će vladika Dimitrije osveštati obnovljeni Dom kulture koji nosi naziv po nedavno preminulom srpskom glumcu Nebojši Glogovcu, čije porijeklo je iz Hercegovine.

Nevesinje danas obilježava Mitrovdan – Dan opštine, pa će u porti Sabornog hrama biće obavljen slavski obred.

Manifestacijama u Nevesinju u znak sjećanja na mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine prisustvovaće ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske koju čine narodni poslanici Slobodan Protić i Ilija Tamindžija, te predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić.

Očekuje se dolazak zvaničnika Srpske i Srbije, predstavnici boračkih organizacija, zavičajnih udruženja, saboraca i gostiju.

Mitrovdan se sa posebnim poštovanjem obilježava u Nevesinju, jer je u dvije mitrovdanske bitke iz 1992. i 1994. godine odbranjeno Nevesinje i Hercegovina.

U Mitrovdanskoj bici 1992. godine poginula su 42 borca, a ranjeno ih je 750. Samo na Mitrovdan 1994. godine poginula su 22 borca, dok ih je 140 ranjeno.

Prva Mitrovdanska bitka jedna je od najvećih u odbrambeno-otadžbinskom ratu jer je 3.500 pripadnika Nevesinjske brigade pobijedilo pet puta jače jedinice sastavljene od Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća odbrane i takozvane Armije BiH, koje su sa 15.000 vojnika i praćene jakom artiljerijom krenule na Nevesinje s ciljem spajanja sa Dubrovnikom i izlaska na jugoslovensku granicu.

Život za odbranu Republike Srpske dalo je 476 boraca Nevesinjske brigade, sačinjene od boraca iz Nevesinja i doline Neretve.

Obilježavanje Mitrovdana, koji je i krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske, počelo je juče kada je izaslanik predsjednika Republike Srpske Siniša Karan uručio devet posthumnih odlikovanja Medalja zasluga za narod porodicama poginulih boraca Vojske Republike Srpske iz Nevesinja, Gacka i Trebinja.

Uoči Mitrovdana, u Spomen-sobi je služen pomen poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu. Potom je za porodice poginulih junaka biti organizovan prijem kod načelnika opštine.

Dvodnevnu manifestaciju povodom Mitrovdana organizuju Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, Boračka organizacija Republike Srpske i opština Nevesinje.

0 Shares
0 Shares
Copy link