Početna  /  Dan italijanske kuhinje protekao u znaku specijaliteta na italijansko – hercegovački način, ali i u znaku omladine
Hercegovina

Dan italijanske kuhinje protekao u znaku specijaliteta na italijansko – hercegovački način, ali i u znaku omladine

Juče je u Trebinju u organizaciji ”Slow food” Trebinje i u saradnji sa ambasadom Italije, a u sklopu Sedmice italijanske kuhinje koja se obilježavala širom Bosne i Hercegovine od 19. do 25. novembra. Trebinje je posjetio i ambasador Italije, gospodin Nikola Minasi, a šef kuhinje bio je jedan od najpoznatijih i najboljih bosanskohercegovačkih kuvara, Nihad Mameledžija. Pomoćnici glavnom kuvaru bili su kuvari i poslastičari, učenici Ugostiteljske škole iz Trebinja, koji su puni entuzijazma i neodoljive energije pripremali jela. Učešće u ovom zanimljivom kuvarskom šou programu, kako su ga organizatori nazvali, dali su i učenici Osnovne škole ”Sveti Sava” iz Ljubinja koji su odigrali petnaestominutni šaljivi igrokaz. Brojni Trebinjci su uživali u besplatnoj degustaciji italijanskih jela kombinovanih sa hercegovačkim proizvodima, a gužva koja se stvorila ispred Hotela ”Central park”, brojni prolaznici koji su se po nekoliko puta vraćali po ”repetu” te oni koji su ručak nosili kući, u velikoj mjeri pokazuje i opštu sliku stanja u državi. 

Organizacija ”Slow food Trebinje” organizovala je juče kulinarski događaj u Trebinju, u sklopu Sedmice italijanske kuhinje, koja će širom Bosne i Hercegovine biti održana od 19. do 25. novembra. Ovom prilikom, Trebinje je posjetio i ambasador Republike Italije, njegova ekselencija Nikola Minasi. Događaj je organizovan u saradnji sa Italijanskom Ambasadom, Gradom Trebinjem, Osnovnom školom “Sveti Sava” iz Ljubinja i Centrom srednjih škola Trebinje. Glavni kuvar bio je Nihad Mameledžija, poznati bosanskohercegovački kuvar, a pomoćnici su bili kuvari i poslastičari, učenici trebinjske Ugostiteljske škole. Meni je ponudio tri slana jela i poslasticu, a Trebinjci su mogli besplatno degustirati minestrone juhu sa slanićem, tjesteninu u crvenom sosu i tjesteninu sa četiri vrste sira, od kojih su dva bila italijanska a dva domaća hercegovačka i rižoto sa domaćom tikvom, te se zaslade sa čuvenim italijanskim tiramisuom koji je pravljen kombinujući originalne i hercegovačke sastojke.

Prisutnim medijima i građanima obratio se ambasador Italije, gospodin Nikola Minasi, koji je govorio o svom doživljaju Hercegovine i sličnostima italijanske i hercegovačke kuhinje.

”Na samoj pijaci vidio sam puno raznovrsnih sastojaka, uvidio sam da postoji zajednička karakteristika vaše i naše kuhinje, a to je da imamo bogatstvo hrane. Mišljenja sam da je vaša, hercegovačka kuhinja jako slična kuhinji centralne Italije.” – rekao je ambasador Italije.

Dok se ispred hotela ”Central Park” krčkao gastronomski ”repertoar” kojim je ”dirigovao” Nihad Mameledžija u pratnji ”orkestra” sačinjenog mahom od učenika prvog razreda Ugostiteljske škole, i to sa novoosnovanog smjera poslastičarstvo, kao i učenici drugog i trećeg razreda, u prostorijama hotela tekle su pripreme učenika Osnovne škole ”Sveti Sava” iz Ljubinja za petnaestominutni komični igrokaz prigodnog naziva ”Amici” ili ”Prijatelj”. U pitanju je simpatični prikaz kulinarskog takmičenja između ovdašnjeg i italijanskog kuvara. Naš kuvar dobija zadatak od italijanskog da napravi tiramisu a naš kuvar je ”zabiberio” zadavši mu da napravi cicvaru. Ljubinjski osnovci su pred velikim brojem zainteresovanih građana izveli ovaj petnaestominutni komični prikaz. U edukativno – zabavnom igrokazu ”Amici” viđen je zanimljiv prikaz koji je bez sumnje pokazao ogroman entuzijazam ljubinjskih osnovaca, a mora se priznati da ni talenta nije manjkalo.

Detalj iz predstave ”Amici” osnovaca iz Ljubinja

Gordana Radovanović, članica organizacije ”Slow food Trebinje” govorila je o onoj strani jučerašnjeg programa koji je za zadatak imao promociju ugostiteljstva, zanata koji je deficitaran ali jako malo popularan.

”Kod nas je zanimanje kuhara stvarno nipodaštavano u smislu da jednostavno nije dovoljno promovisano. U Trebinju imamo Ugostiteljsku školu, imamo smjerove, ali jako malo djece se odlučuje za ovu školu. Međutim, u današnje vrijeme, to je izuzetno kreativno zanimanje i dobro plaćeno. Biće dobro da ova djeca budu motivisana jer mislim da se mogu organizovati neke podrške u vidu stipendija za Gastronomski fakultet.” – rekla je Radovanovićeva sedmoj sili.

Kad je jelovnik spremljen, uslijedila je degustacija, a brojni građani su došli kako bi probali italijanske delicije, ali i odnijeli ručak kući, uz po nekoliko ”repeta”. Pokazuje to i stanje u društvu, socijalnu sliku običnog čovjeka koji ne odbija besplatnu degustaciju specijaliteta u nedostatku istih na kućnom meniju. Nemali broj okupkjenih je užurbano dolazio po još neku porciju preostalog jela, neki su nosili ukućanima ručak, a tiramisu se prvi pojeo, valjda po onoj ”Narod je gladan, dajte mu kolača”. Sa te strane, ovaj događaj je imao i jednu humanu crtu a da organizatori toga možda nisu ni svjesni, istovremeno pokazavši da je stanje u društvu teško, vjerovatno i preteško. Ostaje nada da će neko napokon prepoznati tešku situaciju malog čovjeka i napraviti zaokret kako se degustacije ne bi pretvarale u socijalne kuhinje…

Zanimljiv dijalog čuo se u bašti hotela:

Ona: (Starija žena, po svemu sudeći domaćica) Ne valja ovo, nije dovoljno kuvano.

On: (Stariji čovjek, po svemu sudeći penzioner) Ma jedi bona, moglo se još kuvati, ali kad je besplatno, dašta je nego dobro.

Ona: Je li ostalo još ičega osim ovih makarona sa paradajzom?

On: Nije, ali ima makarona koliko hoćeš. Jeo sam ja i one sa sirevima, da vidiš kakvih sireva ima…

Ona: Idem ja po još makarona…

Na stranu što ovaj dijalog pokazuje tvrdnju izrečenu u gornjem pasusu, ovaj razgovor zanimljiv je i sa aspekta zdrave kuhinje i zdravog tretiranja namirnica, o kojem je govorio ”šef” Nihad. On je rekao da je na našim prostorima sveprisutno ”ubijanje” namirnica, pogotovo povrća, pretjeranim kuvanjem, dok se kod Italijana vodi računa o tome da namirnice zadrže svoje kvalitete i budu pripremljene ”al dente”.

Bilo kako bilo, ovaj događaj je ponudio zanimljiv sadržaj, pružio je priliku budućim kuvarima i slastičarima da kroz saradnju sa poznatim i priznatim kuvarskim imenom, kakav je, bez sumnje, Mameledžija, nauče neke cake i uđu u čarobni svijet gastronomije. Takođe, ljubinjski đaci su se predstavili u lijepom svijetlu, a ”šlag na torti” bili su italijansko-hercegovački specijaliteti. Kakvo je stanje u državi, mnogi će, nažalost, sa nestrpljenjem čekati neke bolje dane, dane španske, danske, meksičke, japanske i ko zna koje kuhinje. I naravno, besplatnu degustaciju…

Igor Svrdlin

 

 

0 Shares
0 Shares
Copy link