Početna  /  Dačić: Plenković da se pokloni žrtvama Jasenovca
Hrvatska Srbija

Dačić: Plenković da se pokloni žrtvama Jasenovca

Potpredsjednik srpske vlade i šef diplomatije Ivica Dačić, koji je u sjedištu UN u Njujorku otvoio izložbu “Jasenovac-pravo na nezaborav”, pozvao je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da ode u Jasenovac, pokloni se senima i jasno kaže ko su žrtve.

Foto: FoNet

Jasenovac je jedan od, nažalost, najvećih koncentracionih logora iz perioda Drugog svjetskog rata, podsjetio je Dačić.

Isto tako, kazao je, kao što srpski narod ima dovoljno smjelosti, hrabrosti i morala da sagleda svoje greške u prošlosti, da kazni, uhapsi i osudi one koji su vršili zločine nad drugim narodima, i svi drugi narodi imaju obavezu da ne rehabilituju zločince.

“Isto tako kao što Plenković odlazi u Jerusalim da se pokloni senima u Jad Vašemu, očekujemo da to uradi u Hrvatskoj i samom Jasenovcu i da jasno definiše i kaže ko su žrtve. Da li je to 50, 100 ili 700. Da je jedan čovjek ubijen zato što je Jevrejin ili Srbin to je bruka za čovječanstvo”, poručio je Dačić.

Žrtve koje su pale ne smiju biti uzaludne, kazao je Dačić na otvaranu izložbe i takođe poručio da je vrijeme da Ujedinjene nacije o ovome čuju, vide i saznaju, zato što je istina o tome dugo godina skrivana.

Dačić je kazao da holokaust i genocid nema granice i ne poznaje nikakve prepreke.

“Mi smo i ovode prilikom organizaicje imali protivljenje jedne zemlje koja je govorila da mi manipulišemo brojkama i činjenicama. Nema nikakvih manipulacija, ovde su istorijske činjenice, imena i prezimena, izjave preživjelih…”, naveo je Dačić.

Poručio je takođe da Srbija nikoga ne optužuje osim zločince i one koji brane te zločince jer to je osnova da se ovako nešto ponovi u budućnosti.

“Mi ovde nismo došli da se svađamo, ali naš narod je pretrpio najveće žrtve tokom Drugog svjetskog rata. Mi imamo obavezu da se toga sjećamo. Zbog toga smo mi ovde, a zbog toga su formirane UN, da se fašizam više ne ponovi i mi čvrsto stojimo u tom uvjerenju”.

58 Shares
58 Shares
Copy link