Početna  /  Cvijetin Milivojević za MH: Da bi pobijedili Dodika, opozicija se mora s njim takmičiti u “srbovanju”
Izdvajamo Teme i komentari

Cvijetin Milivojević za MH: Da bi pobijedili Dodika, opozicija se mora s njim takmičiti u “srbovanju”

Cvijetin Milivojević
Direktor PR agencije “Pragma” i ugledni politički analitičar iz Beograda Cvijetin Milivojević tvrdi da će aktuelna predizborna kampanja u Republici Srpskoj i BiH proteći u znaku nacionalnih tema, te da će priče o ekonomiji i socijalnim problemima ponovo biti u drugom planu.

Milivojević za Moju Hercegovinu, između ostalog, kaže da ukoliko opozicija u Srpskoj ne uđe sa Dodikom i SNSD-om u aktivnu polemiku o nacionalnim temama, a na čemu će, prema njegovim riječima, vladajuća politička partija u RS sigurno graditi većinu kampanje, opozicionari nemaju čemu da se nadaju.

“Iako su predstojeći izbori lokalnog karaktera, Dodik će ponovo nametati priču o nacionalnim temama, o ugroženosti i potrebi zaštite Republike Srpske. Tu je Dodik u velikom plusu, što se pokazalo u brojnim prethodnim izbornim ciklusima”, kaže Milivojević za naš portal.

On, takođe, ističe da je opozicija u Srpskoj propustila veliku šansu da na opštim izborima 2014. godine potpuno porazi Dodika i SNSD.

Da je tadašnji SDS, odnosno ljudi koji su ga tada vodili, ušao u otvorenu bitku sa Dodikom na temu “srbovanja”, a to je SDS, kao stranka koja je najzaslužnija za stvaranje Republike Srpske komotno mogla i trebala da uradi, Dodik bi još 2014. bio poražen. Međutim, SDS i opozicija su se i tada, kao i sada, pretežno bavili temama koje, nažalost, još uvijek nemaju toliku važnost u percepciji prosječnog srpskog birača. Nacionalne teme su, nažalost, one koje i dalje najbolje prolaze, a Dodik se tu već etablirao kao mnogo ozbiljan igrač”, ocjenjuje Milivojević.

On se takođe slaže s tim da će se najveća politička bitka na predstojećim lokalnim izborima voditi u Banjaluci.

“Nezahvalno je bilo šta prognozirati, ali mislim da bi pobjeda opozicije u Banjaluci predstavljala iznenađenje. Ne djeluje mi da je opozicija izvukla pouke iz prethodnih izbornih ciklusa, a činjenica je i to da se u Dodikovim rukama nalazi ogromna politička infrastruktura i moć. Lično, mislim da bi bilo dobro da postoji različita vlast na lokalnom i republičkom nivou, te da bi za politički život u Srpskoj bilo korisno da opozicija pobijedi u najvećem gradu, ali, kao što sam već rekao, to će ići veoma teško”, smatra Milivojević.

Lokalni izbori u Republici Srpskoj i BiH zakazani su 15. novembra.

1 Share
1 Share
Copy link