Početna  /  Cvijanović: Vlada Srpske će sredstva od MMF-a nadomjestiti na drugi način
Republika Srpska

Cvijanović: Vlada Srpske će sredstva od MMF-a nadomjestiti na drugi način

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da je odgađanje kreditnog aranžmana sa MMF-om još jedan dokaz nekredibilnosti BiH i poručila da će Vlada Srpske ta sredstva nadomjestiti na drugi način.

Željka Cvijanović (FOTO: Moja Hercegovina)
Željka Cvijanović (FOTO: Moja Hercegovina)

Cvijanovićeva je rekla da je Vlada Srpske ozbiljno pristupila cjelokupnom poslu u vezi sa usaglašavanjem Pisma namjere sa MMF-om, jer bi aranžman sa ovom finansijskom organizacijom pomogao svim nivoima vlasti u provođenju Reformske agende.

“Ali, znajući da se svaka aktivnost koja podrazumijeva angažman i partnerstvo svih nivoa vlasti u BiH teško realizuje u praksi, mi smo se pripremili i za situaciju da aranžmana neće biti i u skladu s tim definisali i neke dodatne planove”, istakla je premijer Srpske.

Navodeći da bi u svakom slučaju u ovoj godini Republika Srpska dobila svega 50 miliona KM, a pošto je sad izvjesno da aranžmana neće biti, jer Pismo namjere nisu potpisali premijer Federacije BiH Fadil Novalić i predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić, Cvijanovićeva je istakla će taj novac biti obezbijeđen iz drugih izvora.

“Ostaje jedino nejasno zašto su vođeni pregovori i zašto su i njih dvojica učestvovali u usaglašavanju Pisma namjere ako ga ne žele potpisati, pogotovo znajući da su ga potpisali ministri finansija i federale vlade i Savjeta ministara. Sjećam se da je predsjedavajući Savjeta ministara tokom svoje posjete MMF-u i Svjetskoj banci u Vašingtonu prije par mjeseci davao prilično optimistične izjave o velikim sredstvima koja su ispregovarana, pa ne znam čemu je sve to trebalo da služi”, upitala je Cvijanovićeva.

U svakom slučaju, kaže ona, šteta je što aranžmana neće biti jer su osim domaćih i ljudi iz MMF-a, ali i EU uložili dosta truda da se dogovor postigne, ali sad je ovo neka nova realnost, pa ne treba previše trošiti riječi na to.

“U svakom slučaju, Vlada Republike Srpske će ta sredstva nadomjestiti na drugi način, jer, poučeni nizom loših iskustava gdje su sredstva koja bi trebalo da dođu u Srpsku blokirana sa nivoa BiH, nismo nikada ni isključili rizik da se to ponovo desi i kad je riječ o aranažmanu sa MMF-om. Ovo je samo još jedan dokaz nekredibilnosti BiH i ništa više”, zaključila je predsjednik Vlade Republike Srpske u izjavi Srni.

0 Shares
0 Shares
Copy link