Početna  /  Čubriloviću krivična prijava zbog povelja Karadžiću, Krajišniku i Biljani Plavšić
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Čubriloviću krivična prijava zbog povelja Karadžiću, Krajišniku i Biljani Plavšić

Zbog nedavne dodjele povelja Narodne skupštine Republike Srpske (RS), kako je navedeno u prijave, osuđenim ratnim zločincima, predstavnici Fondacije Istina, pravda, pomirenje (FIPP) iz Tuzle danas će na adresu Tužilaštva BiH proslijediti krivičnu prijavu protiv predsjednika Narodne Skupštine RS Nedeljka Čubrilovića.

Foto: trenutn.info
Foto: trenutn.info

U okviru nedavnog obilježavanja 25. godišnjice rada Narodne skupštine RS-a upriličena je i dodjela povelja Narodne skupštine RS- zaslužnim pojedincima i institucijama. Među istaknutima su i Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik, ali i diplomatska Misija OSCE-a u BiH.

Iz Misije OSCE-a u BiH naknadno su za Klix.ba poručili da spomenuto priznanje ne mogu prihvatiti, s obzirom na to da nisu bili upućeni u protokol obilježavanja.

Prema riječima predsjednika FIPP Sinana Alića, krivična prijava protiv Čubrilovića naslovljena je na vršioca dužnosti glavanog tužioca Tužilaštva BiH Gordanu Tadić.

“Krivična prijava se odnosi i na članove Organizacionog odbora za obilježavanje 25 godina postojanja i rada Narodne skupštine RS. Smatramo da je van zdravog razuma dodjela priznanja osuđenim ratnim zločincima”, kazao je Alić.

Dodaje da je spomenutom dodjelom priznanja izvršena povreda članova 213., 214. i 2015. Zakona o krivičnom postupku BiH.

Alić je podsjetio da je Narodna skupština RS sredinom maja ove godine imenovala Organizacioni odbor za obilježavanje 25 godina postojanja i rada Narodne skupštine RS.

Nastavlja da je za administrativno-tehničke poslove ovog tijela zadužen bio sekretarijat Narodne skupštine RS iz čega jasno proizilazi kako su članovi ovog tijela imali na raspolaganju sve resurse i kapacitete Narodne skupštine RS u obavljanju svog posla.

“Pravna kvalifikacija je da su Čubrilović i članovi Organizacionog odbora počinili krivično djelo Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, član 145. Krivičnog zakona BiH”, naglasio je Alić.

Podsjetio je i da je Krajišnik proglašen krivim za teška krivična djela ratnih zločina i osuđen je na 20 godina zatvora, Plavšić je priznala odgovornost za počinjene ratne zločine zbog čega je osuđena na 11 godina zatvora, dok je prvostepenom presudom Karadžić osuđen na 40 godina zatvora.

“Dodjeljivanje povelje čin je odavanja najvećeg poštovanja za rad i djelovanje nekog pojedinca. Povelje za navedene osobe dodjeljene su za njihov angažman u vršenju funkcija u organima vlasti tzv. Srpske republike BiH, a kasnije Republike srpske u periodu od 1992. do1995. godine, a što je period kada su počinjena djela ratnog zločina i genocida za koja su spomenute osobe osuđene”, potcrtao je Alić.

0 Shares
0 Shares
Copy link