Čubrilović u Ljubinju: Dogovorili smo se kako da riješimo najveće probleme opštine

LJUBINJE – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS)  Nedeljko Čubrilović posjetio je danas Ljubinje gdje je obećao da će se aktivno uključiti u rješenje najvećih problema ove opštine, a to su putna infrastruktura, vodosnabdijevanje i električno napajanje.

Foto: Moja Hercegovna
Foto: Moja Hercegovna

Nakon sastanka sa čelnim ljudima ove opštine, Čubrilović je rekao da su mu problemi Ljubinja donekle i poznati, te da je dogovoren put za njihovo rješavanje.

– Ovo je podrška Ljubinju, ovo je podrška svakoj našoj opštini koja je rubna, koja se graniči sa velikim dijelom Federacije BiH koja zbog toga ima probleme kao što je elektično snabdjevanje, problem vodosnabdjevanja, problem rješavanja nekih egzistencijalnih pitanja s obzirom na broj firmi kojih ovdje više nema, s obzirom na situaciju da se nema uslova za neka veća ulaganja, nema infrastrukturnih uslova. Mislim da smo dogovorili put i način kako doći do sredstava za rješavanje takvih pitanja – ustvrdio je Čubrilović.

On je dodao da su neki poslovi na rješavanju ovih pitanja već započeti, te da je na opštini da odradi svoj dio posla u narednim mjesecima.

– Imaju tu i neki započeti poslovi i neke kreditne linije u kojima opština treba da odradi svoj dio posla, ima da se pripreme odgovarajuće studije i ekonomska opravdanost za ulaganje u pojedine projekte, ima da se obrati na određene adrese, a ovdje smo dogovorili kako i kojim putem. Nadam se da će načelnik sa svojim saradnicima to da odradi u narednih nekoliko mjeseci, a ja sam obećao da ću se aktivno uključiti  da dođemo do rješenja – rekao je Čubrilović.

Na pitanje da li je bilo riječi o hotelu Ljubinje koji već 20 godina nije u fuknciji, Čubrilović je odgovorio potvrdno, ali uz konstataciju da su samo date „neke naznake“.

– Date su neke naznake i neka rješenja koja bi mogla da podstaknu da se taj objekat stavi u neku drugu funkciju. Načelnik me je upoznao da ima interesa da se to riješi, ali o tom, po tom – kazao je Čubrilović.

Načelnik opštine Ljubinje Darko Krunić nakon ovog sastanka ponovio je koji su problemi ove opštine, te dodao da ga je Čubrilović uputio kako oni mogu biti riješeni.

Simbolična pomoć za “Zračak”

Predsjednik NSRS danas je uručio i simboličnu novčanu pomoć Udruženju roditelja i djece sa posebnim potrebama „Zračak“ iz Ljubinja i pritom istakao da se nada da će ono naići na razumijevanje Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a, kao i drugih institucija koje mogu da mu pomognu.

Predsjednica ovog Udruženja Slavica Turanjanin smatra da će „Zračak“ imati koristi od Čubrilovićeve posjete.

– Veliko je što su pokazali interes za naš rad. Dali su nam priznanje, vidjeli su da imamo djece sa posebnim potrebama koja imaju specifične potrebe koje treba rješavati u kontinuitetu. Otvaranjem ovog objekta mi imamo resurse lokalne zajednice, imamo i kadar koji nismo imali sve do 2013. godine, imamo i obučeno nastavno osoblje koje zna kako da otkrije dijete sa posebnim potrebama i kako da mu priđe. Nama je trenutno najpotrebnija finansijska podrška, zato što i diplomirani psiholog i diplomirani defektolog-logoped rade po dva sata dnevno, a pokazala se mnogo veća potreba – rekla je Turanjanin.

Foto: Moja Hercegovna
Foto: Moja Hercegovna

Ona je dodala da će zatražiti razgovor sa predsjednicom Vlade Srpske Željkom Cvijanović kako bi zatražila veća osnovna prava za djecu sa posebnim potrebama.

– Djeca sa posebnim potrebama, sa mentalnom retardacijom, sem tuđe njege i pomoći nemaju nikakav drugi vid zaštite. Zakon o socijalnoj zaštiti je predvidio osnovna prava, međutim, ona nisu dovoljna za ostvarenje potreba roditelja i djece. Roditelji puno vremena moraju pokloniti svojoj djeci, što znači da ne mogu da se angažuju radno, a imaju dodatne troškove na lijekove, na pelene, na razna druga tehnička pomagala, tako da se mi zalažemo za jedan novi vid osnovnog prava u vidu invalidnine – rekla je Turanjanin.

Ona je, kao jedan od problema, navela i kategorizaciju djece, pojašnjavajući da ona koja su kategorisana do 15. godine poslije smrti roditelja nasljeđuju penziju, dok ona koja nisu nemaju to pravo.

Inače, predsjednik NSRS-a Nedeljko Čubrilović danas je počeo svoju dvodnevnu posjetu istočnoj Hercegovini u okviru koje će posjetiti Ljubinje, Trebinje i Bileću.

On će se sutra u Trebinju sastati sa gradonačelnikom Lukom Petrovićem, dok će u 11 časova u Muzeju Hercegovine otvoriti izložbu arhivskih dokumenata “25 godina Narodne Skupštine Republike Srpske /1991-2016/”.

Istog dana, u Bileći će u 12 časova i 30 minuta posjetiti mljekaru “Pađeni” i razgovarati sa direktorom Nenadom Vukojem.

Autor