Čubrilović – Kormak: Srpska opredijeljena za evropske integracije

BANJALUKA – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović razgovarao je danas, u svom kabinetu, sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Morin Kormak o aktuelnim političkim temama u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Čubrilović je izrazio opredijeljenost za evropske integracije i dodao da Narodna skupština Republike Srpske značajano doprinosi u donošenju i sprovođenju reformskih zakona koji imaju za cilj usklađivanje sa pravnim nasljeđem Evropske unije i stvaranju uslova za bolji život građana.

Takođe, Čubrilović je izrazio očekivanje da će Kolegijum Narodne skupštine danas utvrditi dnevni red posebne sjednice na kojoj će se razmatrati odluka o stavljanju van snage Odluke o raspisivanju republičkog referenduma u vezi Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, te da će sjednica parlamenta biti održana početkom sljedeće sedmice.

Čubrilović je izrazio uvjerenje da će u skupštinsku proceduru blagovremeno biti dostavljen budžet Republike Srspke za 2018. godinu kako bi bio razmatran i na vrijeme usvojen, sa pratećim sistemskim zakonima.

Govoreći o ispunjavanju međunarodnih obaveza, Čubrilović je izrazio očekivanje da će zajednički organi na nivou Bosne i Hercegovine konačno donijeti zakon o akcizama koji je ugovorna obaveze sa evropskim finansijskim institucijama i koji je potreban za izgradnju saobraćajne infrastrukture neophodne za ekonomski, privredni i ukupan društveni razvoj.

Čubrilović je naglasio da je neophodno da svi organi i institucije u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, u saradnji sa međunarodnim bezbjednosnim institucijama, aktivno rade u borbi protiv kriminala i terorizma kao globalnih problema čovječanstva.

Autor