Početna  /  Crveni tepih, počasni vod, orkestar: Cvijanovićeva predala dužnost Dodiku
Nekategorisano

Crveni tepih, počasni vod, orkestar: Cvijanovićeva predala dužnost Dodiku

Foto: Siniša Pašalić/Ringier
Dosadašnja predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, predala je dužnost novoizabranom predsjedniku, Miloradu Dodiku.

Dodik je pred Palatom Republike dočekan uz najviše počasti uz crveni tepih, postrojen počasni vod MUP RS i uz svečani orkestar, te uz prisustvo građana.

– Pomoz’ Bog, junaci – pozdravio je Dodik počasni vod.

Cvijanovićeva je Dodiku u Palati uručila Ustav i zastavu Republike Srpske, te zajedničku izjavu o primopredaji, uz prisustvo narodnih poslanika, predstavnika društvenog i vjerskog života i predstavnika diplomatskog kora. Tu su, između ostalih, kineski i ruski ambasador u BiH.

Dodik je ovo treći mandat predsjednika Republike, s tim što je pretekle četiri godine bio „na pauzi“ u Predsjedništvu BiH. Cvijanovićeva je bila predsjednik Vlade RS i predsjednik Republike Srpske i prvi put ide u Sarajevo.

Novi srpski član Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, nakon primopredaje dužnosti sa Miloradom Dodikom, poručila je da ponosna što je danas konstituisana Narodna skupština i što su ona i Dodik u parlamentu položili svečane zakletve.

Cvijanovićeva je naglasila da je Srpska u stanju da sačuva svoju stabilnost i mir.

– Miloradu Dodiku se zahvaljujem za zajedničke godine rada. Sutra stupan na novu dužnost, ali je najveća čast bila služiti našim građanima na mjestu predsjednika Republike Srpske. Ostaću odgovorna i lojalna institucijama Republike Srpske, gdje god se budem nalazila. Provodiću politike usaglašene sa našom Skupštinom i sa našom Vladom. Ljudi koji će biti u novoj Vladi će moći da se oslone na mene, kao i ja na njih. Dodiku želim uspješan mandat, da bude manje izazovan nego što je bio u ranijim vremenima. Neophodno je da imamo čvrste i stabilne institucije – rekla je Cvijanovićeva u Palati Republike.

Zakletvu je položio i Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske kao i potpredsjednici Ćamil Duraković iz reda bošnjačkog naroda i Davor Pranjić iz reda hrvatskog naroda.

Kompletna opozicija, odnosno njihovi poslanici, napustili su skupštinsku salu kad je zakletvu polagao Milorad Dodik.

Predsjednik Srpske, Milorad Dodik, obraćajući se prisutnim poslanicima, zahvalio se gostima i zvanicama.

Foto: Siniša Pašalić/Ringier

– Treći put u životu stojim pred vama kako bih položio zakletvu kao predsjednik Republike Srpske. Republika Srpska je za mene impresivna društvena i politička zajednica. Mi smo uvijek željeli mirnu, stabilnu i uvaženu Republiku Srpsku. Zato i ovaj dan želim da naglasim da smo uvijek spremni da budemo partneri, ali nikad i nikom podanici i klimoglavci – rekao je Dodik.

On je dodao da ga je narod demokratski izabrao na izborima.

– Ponosan sam na pobjedu i one koji su glasali za mene. Neke politike koje ćemo provoditi su politike kontinuiteta, a neke će biti nove. Moraćemo da radimo na tome da RS brzo reaguje na izazove u socijalnom i ekonomskom smislu. Svako kašnjenje u tom smislu može biti katastrofalno. Srpska mora da pokaže svoje sposobnosti. neće biti lako. Postoje neriješena pitanja u BiH, moramo poštovati Ustav. Samo u BiH imamo intervencionizam koji nije u interesu nikog, ni Bošnjaka, ni Hrvata ni Srba – rekao je Dodik.

Ukoliko se bilo ko usudi da pokuša da dirne imovinu Srpske, lažni visoki predstavnik ili neko drugi, potpisaću nezavisnost Republike Srpske. To otvoreno kažem, poručio je Dodik.

– Ne mogu da ostanu Sud i Tužilaštvo BiH kako je nametnuto. Mogu da ostanu, ali uz dogovor s nama, sa tačno utvrđenim nadležnostima i obavezama. Republika Srpska ima svoju Srbiju, i svoju Rusiju. Imamo partnere kao što je Mađarska, Hrvatska i Crna Gora. Imamo s kim da razgovaramo, a ne sa spodobama poput Šmita. Ja sam čovjek mira, ali neka svako zna da je Republika Srpska sposobna da se brani. Tražimo da se vrati Ustav, a ako to ne bude – ne trebate nam – poručio je Dodik.

Izvor: Srpskainfo

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap