Početna  /  Crnadak u Beogradu: Ne vjerujem da će biti referenduma u Srpskoj
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska Vijesti

Crnadak u Beogradu: Ne vjerujem da će biti referenduma u Srpskoj

BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak ocenio je da jačanje odnosa i Republike Srpske i Srbije i BiH i Srbije apsolutno nema alternativu i da će 2016. biti godina mnogih zajedničkih uspeha.

Crnadak-u-beogradu-tanjug
FOTO: Tanjug

“Očekujem da Srbija i BiH naprave nove dobre rezultate, posebno na polju ekonomskog razvoja, borbe protiv korupcije i evropskih integracija”, izjavio je Crnadak novinarima u Beogradu.

Šef diplomatije BiH je rekao da je zadovoljan porukama koje dolaze od Vlade Srbije i premijera Aleksandra Vučića, u “delu koji se odnosi na jasnu podršku BiH na evropskom putu, kao i jasno definisanu podršku Republici Srpskoj koja se oslanja na Dejtonski sporazum”.

“Važno je da Vlada Srbije posmatra u RS sve građane jednako, ne pravi nikakve razlike kao što su neke ranije vlasti u Srbiji radile i sve to skupa stvara jedan pozitivan ambijent kada su u pitanju odnosi Srbije i BiH”, kazao je ministar.

Saradnja sa Srbijom je od najvišeg značaja za BiH, istakao je Crnadak i dodao da razvijanje i podizanje na viši nivo svih odnosa sa susedima ostaju prioriteti spoljne politike.

“Posle 2015. koja je bila teška godina, mislim da smo uspeli da te odnose vratimo na pozitivan put”, kazao Crndak, ocenivši da je jačanje odnosa Beograda i Banjaluke i Beograda i Sarajeva u interesu svih.

Crnadak je kazao da je “trougao Beograd-Zagreb-Sarajevo” trougao u kojem će se odražavati stabilnost i opšti uspeh u razvoju celog regiona.

“U poslednje vreme poruke koje dobijamo iz Srbije i Hrvatske su pozitivne i kostruktivne kada je u pitanju zajednička budućnost i nadamo se da će tako i da se nastavi”, rekao je Crnadak.

Osvrnuviši se na izbor nove vlade u Hrvatskoj i predstojeće izbore u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori, Crnadak je izrazio uverenje da će se i posle izbora nastaviti “pozitivan tok” koji postoji u regionu.

“Očekujem da neće prevagnuti, ili bar neće dobiti dovoljnu podršku oni koji bi mogli da u nekom bezbednosnom smislu okrenu region u drugom smeru”, kazao je Crnadak.

Dodao je i da će pratiti izbornu kampanju u Srbiji i da se nada da će izbori biti nastavak daljeg reformskog jačanja u Srbiji i da će doneti dodatno poboljšanje života za sve građane.

Crnadak je u Beogradu razgovarao s novinarima u okviru novih aktivnosti Ministarstva spoljnih poslova BiH u cilju jačanja uloge medija u razvoju regionalne saradnje, a sastaće se i s novinarima u Podgorici i Zagrebu, kao i s dopisnicima regionalnih medija u Sarajevu.

Šef diplomatije BiH će večeras prisustvovati finalnoj utakmici Evropskog prvenstva u vaterpolu, a kako je rekao, veoma mu je drago što će se za prvo mesto boriti susedne zemlje Srbija i Crna Gora.

“Siguran sam da se niko u Crnoj Gori, pa ni moj kolega Igor Lukšić, neće ljutiti što ćemo mi koji dolazimo iz RS biti na strani Srbije večeras”, kazao je Crnadak.

“Ne verujem u referendum u RS”

Šef diplomatije BiH ne veruje da će u Republici Srpskoj biti održan referendum o sudu i tužilaštvu, kao ni vanredni parlamentarni izbori o kojima govori predsednik RS Milorad Dodik.

Iako su “svi nezadovoljni” pravosudjem u BiH, posebno kada su u pitanju procesuiranje ratnih zločina i borba protiv korupcije, Crnadak ne misli da je referendum odgovor na ta pitanja.

“Referendum ne može ništa dobro doneti ni RS ni BiH. Mislim da neće biti referenduma”, rekao je Crnadak novinarima u Beogradu, dodavši da će odluku o tome doneti institucije RS.

Crnadak, takodje, ne veruje da bi istovremeno mogli da budu održani i vanredni parlamentarni izbori u RS, ali da je njegova Partija demokratskog procesa spremna za izbore.

“Prethodnih dana se čulo od predsednika Dodika da na neki način preti vanrednim izborima. Mislim da se ipak radi o političkom blefiranju i da Dodik neće raspisati izbore”, ocenio je Crnadak.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap