Početna  /  Crnadak: Raditi punom snagom do kandidatskog statusa
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Crnadak: Raditi punom snagom do kandidatskog statusa

Ministar vanjskih poslova Slovačke i bivši visoki predstavnik u BiH, Miroslav Lajčak nalazi se u dvodnevoj posjeti u BiH. On se sastao sa Igorom Crnadkom u Sarajevu, nakon čega su se obratili medijima.

igor_crnadak2_mojahercegovina

U uvodu, Igor Crnadak je čestitao godišnjicu potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma riječima: “Čestitke svim građanima RS i predstavnicima medija u RS, jer je danas praznik. Koristim priliku da svima uputim čestitku povodom dana kada je uspostavljen mir u BiH. Nadam se da ćemo svi zajedno obilježavati ovaj dan, jer je stvorena prilika za generacije da ovdje žive i rade zajedno”.

“U RS je neradni dan, na dan kada je potpisan Dejtonski sporazum moj gost je Miroslav Lajčak. Želim im da se dobro osjećaju u Sarajevu i Banjaluci, i da ovo bude uspješna posjeta”, kazao je dodavši: “Smatram da je pozitivno ovo što je Lajčak odlučio da razgovara sa predsjednicima RS i FBiH. Ima dinamičnu posjetu, da se što bolje upozna sa procesima u BiH”.

Dvije glavne teme sastanka su bile bilateralni odnosi BiH i Slovačke i procesi EU integracija.

“Kada je odnos Slovačke i BiH u pitanju, ono što se mora reći, iako djeluje podrazumjevajuće, imamo odlične odnose, koji nisu opterećeni ničim. Pozdravljam što je došao u biznis pratnji. Biće održani i biznis forumi u Sarajevu i Banjaluci. Razvoj vanjskotrgovnskih odnosa dvije zemlje, 140 miliona eura je razmjena između Slvoačke i BiH u prošloj godini. Ako se ovaj trend održi, imat ćemo skoro identičnu razmjenu u 2016. godini. U 2107. se nadam napretku”, kazao je Crnadak.

“Što se integracija tiče, Slovačka predsjedava šest mjeseci. Potvrdili su da je naš prijatelj, i bila je posvećena implementaciji proširenja EU. Svjestan sam agendi ministara vanjskih poslova zemalja koje predsjedaju EU. Moram se Lajčaku posebno zahvaliti što je došao, i potvrdio koliko je važno Slovačkoj da se ovo nastavi”, ocijenio je ministar vanjskih poslova BiH.

“BiH će raditi svom snagom da do kraja iduće godine dobije status. 10. decembra ćemo dobiti famozni upitnik, a mi ćemo u šest mjeseci ćemo pokazati opredjeljenost svih nivoa vlasti da BiH ide putem EU punom snagom, i da dođe do dobrih rezultata, Ii u reformama, ali i u narednim stepenicama pridruživanjima”.

Posebno će se posvetii medijskim slobodama i korupciji – naglasio je Crnadak.

“Kada je u pitanju vanjska politika – BiH bilježi najveći procenat pridruživanja, 79 posto – što govori da je evropski duh pristutan u BIH. Dosta pažnje je privukao novi mehanizam registrovanja ljudi koji putuju u zemlje Šengena. Mi ćemo pokušati da u regionu imamo zajednički stav, da zemlje koje su u procesu pridruživanja budu izuzete. Imali smo dobrui saradnju tokom migrantske krize i borbe protiv terorizma”.

Onje kazao da će ministri iz regije će idućeg utorka biti na sasatanku u Varšavi, gdje ćemo pokušati zauzeti zajednički stav, kako bi ubijedili Beisel da nas treba izuzeti iz pomenutog.

0 Shares
0 Shares
Copy link