Početna  /  Crnadak: Dodik je pred strancima mekan kao pamuk, a pred novinarima se razgoropadi
Bosna i Hercegovina Republika Srpska

Crnadak: Dodik je pred strancima mekan kao pamuk, a pred novinarima se razgoropadi

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak na varednoj konferenciji za medije u Banja Luci ponovio je da su netačne tvrdnje lidera SNSD-a Milorada Dodika o njegovom obraćanju tokom susreta sa potpredsjednicom Evropske komisije i visokom predstavnicom za spoljnu i sigurnosnu politiku Federikom Mogerini.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Poručio je kako se on nije doticao sadržaja razgovora drugih aktera, ali da su se drugi ipak doticali njegovog izlaganja, prenosi Klix.

,,Sve ono što je Dodik govorio o sadržaju mog obraćanja bila je čista laž. Žao mi je što niste mogli sinoć vidjeti kako se on ponašao – mekan kao pamuk, kod stranaca je manji od makovog zrna, a ispred novinara se razgoropadi, glumi šerifa”, kazao je Crnadak.

,,Ivanić i ja smo uradili veliki posao u sprečavanju revizije tužbe protiv Srbije. Republika Srpska zaslužuje da ima predsjednika koji se ne bavi ovakvim stvarima, ne podmeće i ne izmišlja”.

Dodik je sinoć izjavio da su predsjednik SDS-a Vukota Govedarica i potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak pokušali da na sastanku situaciju u Republici Srpskoj prikažu težom, ,,iako je situacija u FBiH bremenita problemima, a niko od političara iz Federacije BiH to nije spomenuo”.

Partneri smo dok je uvažavanja prava i nadležnosti

Crnadak je danas naveo da su ključne poruke koje je iznio kao potpredsjednik PDP-a da se PDP zalaže za BiH i RS.

,,Hoćemo da ovu zemlju reformišemo da od nje napravimo dobro mjesto za život i da bude u Evropskoj uniji, ali tražimo da ne budu ugrožene nadležnosti RS i njena prava. Dokle god je tako, mi smo partneri i EU i strankama iz Federacije BiH u tom poslu. Reagovali smo kada su nam htjeli uzeti naša prava. Srpska mora imati svoju ulogu u okviru redovnih dešavanja u BiH i EU integracija. RS je najjednostavniji dio BiH. Mi se ovdje ne slažemo sa vlastima, ali to je uobičajen politički život i politička borba”, poručio je Crnadak.

Rekavši da se na primjeru revizije ,,desila uzurpacija institucija i pokušaj uzimanja prava RS” smatra da su predstavnici RS u institucijama BiH na to “adekvatno i reagovali”.

Istakao je da su u PDP-u zabrinuti posebno zbog stanja nekih institucija u RS, prozvavši RTRS kao javni servis kojim se blati i napada opozicija. Kao primjer je naveo kako je prilog o Dodikovoj posjeti Moskvi na početku dnevnika trajao 14 minuta.

,,Kada sam to gledao nisam znao da li sam u Banjoj Luci ili u Pjongjangu”, rekao je Crnadak.

Očekuje pozitivne poruke u izvještaju o BiH

Na pitanje da li je otkočen evropski put BiH, odgovorio je da je razgovor sa Mogerini imao dobrih dijelova.

,,Moja poruka je da je najveća prepreka uzurpacija institucija. Ako takvih stvari ne bude i ako se vratimo normalnom međusobnom dijalogu, ima šanse da ova čitava priča uspije”, smatra Crnadak.

Uoči predavanja izvještaja Mogerini rekao je da očekuje pozitivne poruke o BiH.

,,Ova situacija sa revizijom i uzurpacijom institucija nije dominirala razgovorima. Pozitivan trend treba zadržati iako smo mi rekli da to jeste problem i da se sa RS nećemo kockati. Očekujem da bude prenesena realna slika iz BiH, uz pozitivan osjećaj”, poručio je.

Od Izetbegovića, kojeg je optužio kako je ,,direktno uzurpirao instituciju koju on vodi donošenjem važne odluke u neformalnom druženju” i, kako kaže, najviše uticao da dođemo u ovu situaciju, očekuje da povuče prve poteze ka izlazu, ali one suštinske, sadržajne.

,,On ih nagovještava, a ja se nadam da će tako i biti”, istakao je na kraju Crnadak.

26 Shares
26 Shares
Copy link