Početna  /  Crnadak: BiH neće priznati Kosovo i tako će i biti
Bosna i Hercegovina

Crnadak: BiH neće priznati Kosovo i tako će i biti

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak izjavio da BiH neće priznati Kosovo i da se to neće razmatrati za vrijeme mandata aktuelnog Predsjedništva.

Foto: Moja Hercegovina

On je u intervjuu za “Večernje novosti” od ponedeljka rekao i da BiH nije žarište Evrope u smislu eskalacije nekog sukoba, ali da u političkom smislu napetost konstantno postoji.

“Najveći problem u odnosima BiH i Srbije su bošnjački političari. U interesu cijelog regiona je da se u Sarajevu prihvati namjera Srbije da bude dobar komšija, koja definitivno želi, zajedno sa BiH da radi na rješavanju problema i olakša put BiH ka EU”, rekao je Crnadak.

Upitan da prokomentariše da li će odlazak Bakira Izetbegovića sa političke scene poboljšati odnose BiH i Srbije, Crnadak je rekao da ne želi da vezuje probleme u odnosima BiH sa Srbijom za jednog čovjeka, ali da se nada da će sljedeće generacije bošnjačkih političara imati više spremnosti na kompromis i toleranciju i da će se “okrenuti prema budućnosti a ne živjeti u devedesetim”.

Govoreći o navodnom “Dejtonu 2”, Crnadak je kazao da ga neće biti, kao i da to nije nešto čime se bavi bilo ko na međunaroidnoj sceni.

“To je puka želja jedne grupe ljudi u BiH koja periodično lansira tu priču u javnost. Od toga nema ništa. Jedine ustavne promjene mogu se dešavati oko presude ‘Sejdić i Finci’. BiH ima budućnost samo dvoentitetski uređena, kako piše u originalnom Dejtonskom sporazumu”, rekao je Crnadak.

Upitan da li stranci upravljaju BiH, on je rekao da 100 odsto odluka Savjeta ministara BiH donose domaće institucije, ali da postoji Kancelarija visokog predstavnika (OHR) sa jakim ovlašćenjima koja se ne koriste, isto kao što i u Ustavnom sudu BiH rade stranci.

“Najbolje rješenje je da stranci odu, jer BiH ne može da postane članica EU sa OHR i zato očekujem da mu se konačno završi mandat u BiH”, rekao je Crnadak.

0 Shares
0 Shares
Copy link