Početna  /  Crna Gora: Luštica i dalje gori, vatra se spušta ka kućama
Crna Gora Vijesti

Crna Gora: Luštica i dalje gori, vatra se spušta ka kućama

Noć je spustila temperaturu, ali nije ugasila požare na crnogorskom poluostrvu Luštica. Vatra se sa oko 600 metara nadmorske visine spušta ka kućama. Ukrajinski protivpožarni avion “antonov” uključio se jutros u akciju gašenja požara iznad Obosnika. 

Požar na Luštici (FOTO: Beta)

Ukrajinski avion “antonov” kapaciteta 8.000 litara prvi je pritekao u pomoć. Vatru na Luštici koja se danima ne smiruje, gasiće i švajcarski helikopter i letjelica iz Izraela. Pomoć je neophodna jer dosadašnji pokušaji sa zemlje vatru nisu umirili.

 

“Radi se intenzivno po cio dan i cijelu noć, ohrabreni smo time što iz Ukrajine dolazi specijalni avion za gašenje požara, tako da i na onim nepristupačnim predjelima gdje nismo do sada mogli da ugasimo, to će biti napokon ugašeno”, kaže komandir vatrogasne brigade u Tivtu Zoran Bardić.

Iz Direktorata za vanredne situacije navode da su aktivni požari u mestu Mardari, pojasu Solila-Topliš, duž sela Đuraševići, duž sela Zabrđe ka Žanjicama, na Plavim horizotima i Debelom brijegu ka Prijevoru. Saopšteno je da u Ulcinju, Baru, Budvi i Kotoru nema aktivnih požara.

U opštini Nikšić tokom noći pripadnici Službe zaštite intervenisali su u Podbožuru i Macavarama, kako bi spriječili širenje vatre koja se približavala kućama. Požari su i dalje aktivni, ali nisu ugrožene kuće, niti stanovništvo.

U Podgorici je aktivan požar u Mrkama. Ekipe su trenutno na terenu. Tokom noći je bilo nekoliko manjih intervencija i svi požari su ugašeni. Najveća intervencija je bila u Donjoj Gorici gdje je vatra zahvatila veću količinu guma iz obližnjeg auto servisa.

Na Cetinju su požari aktivni u Lastvi Čevskoj, Donjoj Markovini i Velestovu, ali nema ugroženih objekata i ljudi.

Vatrogasci brinu o plamenu, a nadležni istovremeno utvrđuju da li je bilo podmetnutih požara. Da vatra nije posljedica samo vrućina, vjeruje i crnogorski premijer Duško Marković. Pomoć u spasavanju ugroženih i gašenju vatre susjedima je ponudila Srbija.

“Mi smo imali prilike i da dajemo međunarodnu pomoć, a i da pružimo. Do sada smo već dva puta bili na Hilandaru, bili smo i u Crnoj Gori. I dalje stojimo na raspolaganju. Ako država odluči da treba da idemo, mi ćemo to uraditi u svakom slučaju”, objasnio je Dragan Dončevski iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

9 Shares
9 Shares
Copy link