Nedjelja, 19.01.2020
More

  Čović: Tešku situaciju učiniti upravljivom

  Podijeli:

  BANJALUKA – Nakon sastanka sa Miloradom Dodikom, predsjednikom Republike Srpske, Dragan Čović, član Predsjedništva BiH izjavio je da je teška zadaća učiniti situaciju upravljivom u narednih nekoliko mjeseci.

  Dragan Čović (FOTO: Moja Hercegovina)

  “Drago mi je da sam došao u Banjaluku. Imali smo tu radnu večeru, jutros smo nastavili. Kazaću da ono što je prioritet u ovim mojim obilascima jeste infomisati predsjednika RS o onome što smo razgovarali u Njujorku. Izuzetno tešku situaciju načiniti upravljivom u narednih nekoliko mjeseci, kada možemo dobiti kandidatski status”, kazao je Čović.

  “Ključna pitanja su akcize, tu imamo uravnotežen stav. Usvajanje proračuna i treće pitanje Upitnik. Ako bi to uradili, ja 24. idem u Brisel. Mogerini bi došla u BiH, poslala poruke oko kandidatskog statusa”, izjavio je.

  Ocijenio je da je situacija objektivno – teška.

  “Imamo problematičnih situacija. Osnova svega je da teško možemo donositi odluke. Naše je da izbalansiramo odnos i kandidatski status nam ostavi mogućnost da držimo jedan ritam”, kazao je Čović, dodavši da su pojedine zemlje regiona u sličnoj situaciji.

  “Želimo nastaviti saradnju. Biću sa Vučićem, Kolindom Grabar-Kitarović, Plenkovićem. Želimo povezati infrastrukturne projekte. Otklonjene su prepreke mosta u Gradiški, ali moramo krenuti raditi. Bez projekata, imaćemo problema”, rekao je u obraćanju novinarima nakon sastanka sa Miloradom Dodikom.

  “Moramo koliko-toliko u stabilnosti držati proces u BiH, koji je težak, posebno u FBiH. Sve teže se možemo dogovoriti, SDA, SBB i HDZ, odavno nemamo većinu. Dogovorili smo se da uradimo dio proračuna i par stvari koje nisu suprotstavljene”.

  Kazao je i to da je njegov zadatak da pokuša održati pozitivnu ravnotežu.

  “Ovakvi događaji na Sudu BiH nas vrate unazad. To je tema koja će na poseban način dobiti mjesto u javnosti. Mislim da ćemo brzo imati zajednički sastanak HDZ i SNSD, gdje ćemo staviti životne teme ispred sebe”, dodao je.

  Odgovarajući na pitanja novinara, Dragan Čović je kazao da je bilo razgovora sa Dodikom o konstitutivnosti Srba u Mostaru, kazavši da to pitanje neće biti dugo otvoreno.

  Komentarisao je i izjavu Mladena Ivanića s kraja protekle sedmice, kada je kazao da će “lažni sklad Hrvata i Bošnjaka opterećavati BiH narednih pet godina”.

  “Mislim da sklad ne postoji. Tu nema sklada, da ga ima mi bi intenzivno radili. Duže vrijeme to ne funkcioniše, to nije lažni sklad”, izjavio je Čović.

  Dodik je na isto pitanje kazao da je obaveza da se sjedi i razgovara, iako to nije ugodno uvijek.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI