Početna  /  Čović: Reorganizacija BiH se neće moći izbjegavati na putu ka EU
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska Vijesti

Čović: Reorganizacija BiH se neće moći izbjegavati na putu ka EU

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je da se reorganizacija BiH neće moći izbjegavati na putu ka EU.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Čović je istakao da je dobijanje Upitnika Evropske komisije još jedan težak zadatak koji su vlasti BiH ispunile.

“Svi očekuju da će biti mnogo jednostavnije, daleko od odlučivanja političara, odgovoriti na pitanja, iako je riječ o vrlo zahtjevnom poslu”, rekao je Čović za “Večernji list”, izdanje za BiH, izrazivši očekivanje da će “kruna” Upitnika sljedeće godine biti dobijanje kandidatskog statusa.

On je naveo da ima mnogo onih koji javno podržavaju put prema EU, a praktično ništa ne čine da se to i ostvari, i dodao da je Upitnik prekretnica za BiH i znak da se mora odgovoriti na jasna očekivanja partnera koji su pomogli u postdejtonskom putu.

Čović je rekao da BiH ima ciljeve koji su postavljeni kroz Master plan utvrđen u Predsjedništvu BiH, a već nakon desetak dana počele su se izbjegavati obaveze iz tog plana.

Prema njegovim riječima, svima postaje jasno da se reorganizacija BiH više neće moći izbjegavati. “Ključna obaveza je 31. januara riješiti odluku Suda u Strazburu u slučaju `Sejdić-Finci`”, rekao je Čović.

Govoreći o odnosima unutar koalicije i sa srpskom stranom, Čović, koji je i lider HDZ-a BiH, kaže da je činjenica da se nova vlast neće mijenjati do 2018. godine, a kada je riječ o srpskim strankama – HDZ sarađuje sa svima.

On je naveo da će sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom razgovarati u petak, 16. decembra, da je razgovarao sa predstavnicima PDP-a, a uskoro očekuje susret sa SDS-om.

Čović očekuje da se Izborni zakon mijenja u paketu, a nikako odvojeno. “Kroz Izborni zakon želimo riješiti pitanje izbora članova Predsjedništva BiH i popunjavanja Doma naroda Federacije BiH, kako se ne bi dogodilo da drugi narodi biraju hrvatske predstavnike”, rekao je Čović.

Prema njegovim riječima, Izborni zakon mora se promijeniti u roku od dva mjeseca jer za to postoje svi preduslovi.

Čović naglašava da na primjeru izbora u Stocu treba izvući poruku, jer je nedopustivo da lica koja su nasilno narušila izborni proces, uz fizičko nasilje, i dalje budu u tom procesu.

On smatra da je žalosno to što politika kod Bošnjaka odobrava ovakav čin. “To se mora sankcionisati. U suprotnom, kako neko misli ubuduće organizovati izbore, na primjer u Mostaru”, upitao je Čović.

Odgovarajući na pitanje da li misli da je BiH teroristička prijetnja susjednim državama, Čović kaže da se u BiH mora mnogo odgovornije govoriti o tom pitanju, jer u BiH nije riječ samo o ljudima koji su išli na ratišta u svijetu pa su se vratili, nego je to jedno mnoštvo koje danas djeluje u BiH.

“U nekim od zatvorenih rasprava te ljude nazivamo `spavačima`. Zadatak nama u BiH je usavršiti institucije koje se bave tim problemom i to moramo raditi u saradnji sa susjedima, posebno sa zemljama koje su članice NATO-a i EU”, naveo je Čović.

 

0 Shares
0 Shares
Copy link