Početna  /  Čović: Presuda je zločin prema svim predstavnicima hrvatskog naroda u BiH
Bosna i Hercegovina Federacija BiH

Čović: Presuda je zločin prema svim predstavnicima hrvatskog naroda u BiH

Dragan Čović (FOTO: Moja Hercegovina)

“Pogotovo ne treba nasjedati na provokacije iz političkih i drugih centara. Ne treba nasjedati na provokacije onih koji će zloupotrijebiti današnje presude i otvoriti presude svim časnicima HVO-a”, kazao je Čović.

Pozvao je na dostojanstvo i smirenost u cijeloj Bosni i Hercegovini, naročito u dijelovima gdje je bio sukob između Bošnjaka i Hrvata.

“Održivost Bosne i Hercegovine zavisi od statusa hrvatskog naroda. Osiguraćemo potpunu ravnopravnost hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda. Svakako da smo svi mogli učiniti više prema onima koji su dospjeli u Haški tribunal. Druga je stvar kako smo pomagali odbrani i porodici osuđenih. Ako u presudi čujete da rušenje Starog mosta nije zločinački čin, jer je bio legalan vojni objekat, a s druge strane nešto drugo, onda je to problem”, rekao je Čović, dodavši da je obilazio “zatvorenike u pritvoru”.

Naveo je da su svjesni da Haški sud nije sud pravde, nego da je imao druge zadatke.

“Ni u jednoj riječi niste mogli čuti da je neko nešto lično učinio. Ovo je zločin prema svim časnim predstavnicima HVO-a, pa i svim predstavnicima hrvatskog naroda u BiH. Slobodan Praljak je podnio žrtvu da dokaže kako je nevin”, istakao je Čović.

0 Shares
0 Shares
Copy link